Някои суеверия се срещат в цял свят като например това

...
Някои суеверия се срещат в цял свят като например това
Коментари Харесай

Поверия и суеверия, които са характерни само за България

Някои суеверия се срещат в целия свят като да вземем за пример това за черната котка на улицата или за петък 13-ти, само че в случай че чужденец посети България, ще забележи някои странни дейности, жестове и обичаи, които наподобяват необясними в очите на другите. Представяме ви нашето управление за най-често срещаните български поверия, какво значат и от кое място идват.

Монета на улицата не се подминава!

 Поверия и суеверия, които са присъщи единствено за България e-zdravey.com

Българите имаме вяра, че в случай че забележим монета на улицата, това си е на шанс и би трябвало наложително да я вземем. Не би трябвало да я подминаваме, защото поверието гласи, че ще страдаме от беднотия или няма да притеглим пари в бъдеще. Това е едно от многото поверия, в което всеки българин има вяра безусловно.

Чукай на дърво да не те чуе Дявола!

 Поверия и суеверия, които са присъщи единствено за България

Когато приказваме за идни проекти, които с неспокойствие чакаме, суеверието е да чукаме на дърво, с цел да не чуе Дявола. Всъщност никой от нас не мисли, че Дявола се крие в близост, пробвайки се да подслушва проектите ни, само че множеството го вършат по чист табиет, тъй като сме виждали родителите и бабите и дядовците си да го вършат. Понякога хората ще чукат по главите си вместо на дърво, което идва от българската метафора „ дървена глава “, която разказва човек, който е твърдоглав.

Бременна жена, ощипи ме!

 Поверия и суеверия, които са присъщи единствено за България Източник: © Erik Isakson/Blend Images/Corbis

Ако се разхождаме на улицата и забележим бременна жена, би трябвало да ощипем ръката на индивида, с който сме. Това се споделя, че носи шанс на ощипания човек.

Вдигни си чантата от пода!

 Поверия и суеверия, които са присъщи единствено за България © Жената – Блиц

Българските девойки постоянно си припомнят, че не би трябвало да оставят дамските си чанти на пода или ще обеднеят. Както множеството други поверия, произходът и на това е към момента незнаен.

Плюй в пазвата!

Това е може би най-особеното българско поверие и това, което притегля максимален брой стреснати погледи в профил. Освен това е необикновено мъчно да се изясни. Когато някой се е уплашил, само че нищо неприятно не се е случило, той може алегорично да плюе в пазвата си. Смята се, че този акт ги успокоява, само че произходът на жеста наподобява е изгубен във времето.

Червен конец срещу уроки

 Поверия и суеверия, които са присъщи единствено за България © За дамата

Връзваме си червени кончета на китките, с цел да се предпазим от „ неприятните очи “. Ако се загледаме в китките на хората към нас, ще видим, че много от тях имат червени влакна, вързани към тях, изключително деца, бебета и бременни дами. Смята се, че аленият конец защищава най-уязвимите хора от „ неприятни очи “, т.е. неприятните мисли на завистливи хора. Важно изискване е индивидът, който връзва нишката, да обича абсолютно носителя, тъй че това постоянно е майката.

Много добре, не е на добре!

Когато обсъждаме предишното, сегашното и бъдещето на България, едно от най-разпространените пояснения за какво не е толкоз проспериращо, колкото може да бъде, че българите сме песимисти и имаме вяра, че прекомерно многото положително може да докара до неприятни неща. Това най-добре се подразбира в поговорката „ Много добре, не е на добре! “, която се споделя, когато в нечий живот се случват единствено хубави неща.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР