Някои страни от Европейския съюз могат да се изправят пред

...
Някои страни от Европейския съюз могат да се изправят пред
Коментари Харесай

Пострадалата от сухото време Европа може да се изправи пред още 3 месеца суша

Някои страни от Европейския съюз могат да се изправят пред още три месеца на по-топло и изсъхнало време, предизвести в отчет Програмата за наблюдаване на Земята на Европейски Съюз " Коперник ", представена от Асошиейтед прес. Съобщението идва на фона на огромната суша, която докара до горски пожари, пресъхване на реки и заличаване на аграрни култури.

" По-топли и по-сухи от нормалните условия е допустимо да се появят в западния средиземноморски регион на Европа през идващите месеци чак до ноември 2022 година ", като най-засегнати ще бъдат Испания и Португалия съгласно отчета на " Коперник " за месец август.

В съвсем половината от 27-те страни членки на Евросъюза има издадени предизвестия за заплаха от изсъхнало време, като изискванията се утежняват в Белгия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Румъния и Испания . В отчета се отбелязва възходящата опасност от суша и в страни отвън Европейски Съюз като Англия, Сърбия, Украйна и Молдова.

От " Коперник " споделят още, че дребното превалявания и поредицата от горещи талази от месец май насам са довели до суша и ниски равнища на реките. Това от своя страна се е отразило на енергийния бранш, лишавайки водноелектрическите и други типове централи от главния им източник на сила и течно изстудяване.

Недостигът на вода и горещините са понижили също европейските добиви на аграрни култури, като най-засегнати са царевицата, соята и слънчогледът. Скорошните дъждове от този месец съумяха да оказват помощ на някои региони, само че продукцията на други места беше ударена от градушки.

Докладът излиза на фона на оценката на специалисти, че това е може би най-голямата суша на континента за последните петстотин години. Недостатъчни количества превалявания са регистрирани в продължение на два месеца в Европа, само че освен тя е пострадала - изсъхнало време е записано и в Източна Африка, западните елементи на Съединени американски щати и Северно Мексико.

Река Дунав, която е втората по дължина река в Европа и се простира от планината Шварцвалд в Германия до Черно море в Източна Румъния, отбелязва едно от най-ниските си равнища, регистрирани за последния век.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР