Някои смартфони се отличават с лъскавите си корпуси и впечатляващата

...
Някои смартфони се отличават с лъскавите си корпуси и впечатляващата
Коментари Харесай

Какво е олеофобното покритие на смартфоните?

Някои смарт телефони се отличават с лъскавите си корпуси и впечатляващата им дарба да не задържат прекалено много пръстови отпечатъци по тях. И почистването им става доста елементарно с минимални старания.

Причина за това е, че тези модели разполагат с така наречен олеофобно покритие. То отблъсква мазнините, в това число естествените телесни мазнини, които се отделят от пръстите на ръцете. При някои хора то е по-обилно, до момента в който при други е напълно малко. Но всички го имат и по тази причина сензорните екрани бързо се трансформират в галерия за феновете на отпечатъци.

За да понижат размазните по екрана отпечатъци и да улеснят почистването им, доста производители поставят олеофобно покритие. То може да е " пропуснато " при бюджетни смарт телефони, само че е на практика постоянно налично при по-скъпите модели. Чрез него се резервира и чувството за по-гладко плъзгане на пръста по екрана, отбелязва How-to Geek.

Като всяко покритие, с времето то може да се износи. Особено, в случай че устройството не се поддържа вярно. Темата беше повдигната при започване на пандемията, когато се предлагаше всички повърхности, които допираме, да се чистят със алкохол или основан на алкохол дезинфектант.

Още тогава Apple разгласи, че леко и деликатно избърсване на устройството с до 75% етилов алкохол или до 70% алкохол, няма да е проблем за устройството. Подобен съвет даде и Samsung с не повече от 70% разтвор и за двата разновидността. Компанията посочи, че разтворът не би трябвало да се слага непосредствено върху устройството, а върху микрофибърна забрадка и с нея да се почиства.

Разбира се, от голяма важност е и какъв брой постоянно се чисти устройството по този метод. Методът би трябвало да се ползва относително рядко, най-много по един път на седмица, въпреки и да няма точн решение. За всекидневно разчистване са целесъобразни навлажнени кърпи в сапунена вода или суха микрофибърна забрадка.

Прекалено честото разчистване на екрана ще форсира изтриването на олеофобното покритие. Един от разновидностите то да се отбрани за по-дълго е с полагането на така наречен протектор на екрана. Така ще се износва неговото покритие, вместо това на екрана и след това елементарно може да се смени с ново. Някои компании оферират и течно олеофобно покритие, което потребителят самичък да постави върху телефона си, само че то няма да е утвърдено от производителя и затова в случай че има проблем, той може да не се признае от гаранцията.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР