Някои от вас вече може и да са слушали вдъхновяващите

...
Някои от вас вече може и да са слушали вдъхновяващите
Коментари Харесай

„Джуниър бенд“ – детският духов оркестър, който покори интернет

Някои от вас към този момент може и да са слушали вдъхновяващите инструментални осъществявания от децата на „ Джуниър бенд “. Те изнасят концерти съвсем всяка седмица освен във Велико Търново и страната, само че и в чужбина, като са се представяли пред 90-хилядна аудитория. Стимулът за децата е тяхната обич към музиката, а за ръководителя им тласък е моралната премия - страстта и благодарността на децата и публиката.
   
Не се сдържах и публикувам още едно видео на Junior Band от откриването на образователната година в СУ Емилиян Станев - Велико Търново. Това видео го изгледах най-малко 50 пъти последните три дни. Просто би трябвало да го споделя с вас. УНИКАЛНИ!!!
Публикувахте от в Сряда, 18 септември 2019 година
Разбрахме за тях, с помощта на видео от началото на образователната година, споделяно във Фейсбук. Влюбването беше незабавно и от първо слушане. Въпросът какво, и по-скоро кой стои зад тези прелестни деца, ни води до Велико Търново при Йордан Цветанов. Той преподава кларинет и саксофон в СУ „ Емилиян Станев “. Ръководител е на Духовия оркестър към учебното заведение - „ Джуниър бенд “. За себе си споделя, че се стреми да стимулира „ колкото може повече деца да се занимават с музика ”.
              
Началото е сложено още през далечната 1992 година, описа ни Йордан Цветанов. Ето какво още показа той пред DarikNews:
 
Оркестърът е основан през 1992 година от моя учител Иван Иванов, от който наследих състава през 2011. От 2017 година оркестърът към този момент съществува под името „ Джуниър бенд “. Промяната се наложи напълно естествено и е обвързвана с присъединяване ни в един конкурс, когато разбрахме, че към този момент сме надраснали в жанрово отношение музиката, която се извършва на сходни конгреси. И макар множеството заслужени награди, с които сме били удостоени, аз и децата се отказахме от участия в състезания, чиито съществени осъществявания са маршове. Нещата, които се свирят от сходни на нашия оркестър, считам, че са демотивиращи, „ отживели “ за актуалните деца. Самите младежи имат различен вид сензитивност, вълнуват се от различен вид музика и не носят нищо от това „ патриотично “ минало.
 
Така след репертоарната смяна променихме и името на оркестъра, а участията ни имат доста повече фенове и слушатели и съставът на бенда пораства с всеки минал ден. Това е и нашата задача – да свирим модерни поп и джаз осъществявания, обработени за Брас Бенд, изпълнени от деца за деца. Популярността на „ Джуниър бенд “ напълно закономерно пораства и единствено през миналото лято участвахме в две турнета отвън страната – във фестивал за детско творчество в Италия и фестивал за духови оркестри „ Фанфари Казань “ в Татарстан, Русия. В Италия изнесохме над 15 концерта, а публиката ни беше очарована от театралната визия на децата, от настроението, с което свирят. Стотици хора бяха завладени от музикалната сила на „ Джуниър бенд “. В Русия също преживяхме незабравими моменти – оркестърът ни извърши част от репертоара си пред 90-хилядна аудитория. В България участията ни са съвсем всяка седмица – както във Велико Търново, по този начин и в други градове на страната. За нас нежелано присъединяване няма, стига да не е през делничните дни и в образователно време.  
 
Публикувахте от в Събота, 21 септември 2019 година  
Как подбирате музиката и участниците в бандата?
              
Вече загатнах за участията ни в състезания за духови оркестри в България, провеждани за да стимулират децата да се занимават с музика. Дълги години участвахме в един подобен конкурс, само че премията от сякаш способеното жури породи у нас отвращение да се съобразяваме с сходни мероприятия и да имаме изяви на сходни конгреси. Разочарованието ни тогава се трансформира в мотор и ни хрумна концепцията да променим стила и жанра на нашите осъществявания. Маршовете и предходните творбите останаха в старите ни папки, а нещата, които ги замениха, и до ден сегашен са в класациите на музикалната промишленост по света. Това, което свирим, е по-динамично и с по-танцувален темперамент. Тази смяна докара до огромен интерес към нашия оркестър. В началото търсехме младите оркестранти по класните стаи и благодарение на преподавателите им. След повишената известност на „ Джуниър бенд “ нещата радикално се трансформираха. Децата сами изявяват предпочитание да се включат в оркестъра.
 
Кога се занимавате с тях – в клас или извънкласно работите в допълнение и в случай че е по този начин – къде свирите?
              
В учебното заведение ни има профил „ Музика “ и от първи до дванадесети клас на учениците ни се дава опция да учат разнообразни музикални принадлежности в самостоятелни часове. Точно в тези часове наред с общомузикалната и инструменталната подготовка се заучават и творбите за оркестър. Често деца, които не са в музикалните паралелки, идват на часове и без да са им в образователната стратегия. Имаме безусловно нова репетиционна зала.
 
Децата са доста атрактивни и сладки! Личи, че зад тях стои надарен, предан и съвременен човек. Те ли Ви въодушевяват, музиката или нещо друго?
              
Разбира се, че като човек, който се занимава с музика, я чувствам като генератор на сила и ентусиазъм, само че най-същественият тласък за мен са децата. Всеки път, когато се изправя пред тях и видя желанието, с което свирят, се усещам въодушевен. Пътят, който изминават от прохождането в музиката до израстването им като музиканти, ми дава сили и смисъл. Някои от децата след довеждане докрай на учебно заведение се записват в университети с музикална компетентност. Няма по-голямо ентусиазъм от това, да знаеш, че всичко, с което се занимаваш и в което вярваш, е станало път и посока за някого.
 Джуниър бенд СУ „ Емилиян Станев “ - Велико Търново
А по какъв начин мотивирате самите деца? Знаем, че е съвременно ползата им да е ориентиран към новите технологии. 
 
Изпълняваме харесвана от тях музика. Те сами избират какво да свирят, а за мен остава единствено да ги предизвиквам и това да им стане обща концепция и цел. Новите технологии не могат да заменят човешкия фактор и музикалната им еднаквост, изключително когато са събрани в един оркестър. Толкова музикални и въодушевени хлапета прави „ Джуниър бенд “. Съвременни технологии използваме единствено за нотиране и обработка на музикалните ни хрумвания. Емоцията, силата и интерпретацията са водещи в нашето музициране.
 
Ако позволите да попитам, дали печелите от начинанието си, тъй като постоянно се случва у нас най-хубавите планове да са по-скоро благосклонност и отделено персонално време, в сравнение с каквото и да е друго.
 
Това, което спечелвам персонално за себе си, не може да се пипне, не е материално. Емоцията и благодарността на децата и публиката са нещата, които ми носят „ облага “. Не мога да скрия, че учебното заведение ни поддържа и подкрепя доста наши инициативи, само че те стават от ден на ден и повече. В момента обмисляме разновидности за в допълнение финансиране на нужния ни инструментариум, както и да разпространяваме визията си, като я създадем разпознаваема за всички фенове на музиката. Работим по разнообразни планове, с цел да си осигурим нужните ни средства, само че приветстваме и спонсори, които биха подкрепили надарените оркестранти от „ Джуниър бенд “, тъй като всичко, което вършим, има своята благородна цел.  
Добър вечер Царево!
Публикувахте от в Понеделник, 2 септември 2019 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР