Някои от тях не знаят да четат и пишат, други

...
Някои от тях не знаят да четат и пишат, други
Коментари Харесай

Как се интегрират деца, които не са стъпвали в училище?

Някои от тях не знаят да четат и пишат, други не са стъпвали в учебно заведение, нито са държали в миналото книга в ръце. Германия изпитва големи компликации да интегрира децата на мигрантите. Много от тях са обречени на неуспех.

В репортаж на АРД се споделя, че от 2015 година насам немските учебни заведения са приели около 130 000 деца-бежанци. Това е голямо предизвикателство и за учителите, които носят огромна отговорност за интеграцията на тези деца. Лидия Пушнерус, да вземем за пример, води предварителен клас в една гимназия в Берлин. Тя преподава немски език. Нейни възпитаници са децата на бежанци или на мигранти, пристигнали от други страни в Европа. Много постоянно учителката се усеща повече като обществена работничка, в сравнение с като учителка. " Децата и техните родители постоянно не знаят по какъв начин действа едно учебно заведение. Някои от тях не познават календара, не са виждали тетрадки или не знаят какво е това библиотека ", споделя тя.
 деца Thinkstockphotos
Отсъствията от учебно заведение са другият сериозен проблем. Много постоянно се постанова Лидия Пушнерус да търси директен контакт с родителите. „ Илюзорно е да имаме вяра, че децата ще се интегрират сами в новата си среда. Успешната интеграция може да действа единствено с дейното присъединяване на родителите ", споделя учителката. Но за тази цел са нужни доста повече учители и най-много обществени служащи, които да поддържат фамилиите на мигрантите.

При това обстановката в нейното учебно заведение е относително добра. Петима нейни сътрудници ѝ оказват помощ. Лидия Пушнерус обаче знае, че в други учебни заведения нещата не наподобяват толкоз добре. " Проблемите се вземат решение доста мъчно, когато класовете са доста огромни и няма задоволително учители ", сподели и немската канцлерка Меркел по време на скорошната си среща с учители, преподаващи на деца с мигрантски генезис. Трудностите постоянно са свързани с огромните разлики в просветителните равнища на децата. Някои от тях са необразовани, други са травматизирани от трагични прекарвания и се нуждаят от спомагателна психическа помощ. Има обаче и такива, които са израснали в фамилии на висококвалифицирани експерти, заради което разполагат с положително авансово обучение.-->

Много от децата не получават тези грижи, от които се нуждаят

Ако детето има шанс, в Германия то попада в класа на някой добър и зает преподавател, който жертва огромна част от свободното си време за срещи и самостоятелни диалози с родителите. Но ориста на децата прекомерно постоянно зависи от сходни случайности, а това е съдбовно. Проблемите се задълбочават още повече, когато след една или две години в подготвителния клас учениците попаднат в постоянна паралелка. Много постоянно езиковите им знания се оказват незадоволителни, с цел да продължат образованието си сполучливо.
 деца Thinkstockphotos
За да се изгладят тези разлики, би трябвало да има в допълнение самостоятелно поощряване на нуждаещите се, само че в доста учебни заведения сходно нещо просто не съществува. До този извод доближи и едно проучване на Експертния съвет на немските фондации за интеграция и миграция /SVR/. Учителите, взели участие в анкетата, изричат опасението, че доста от младите мигранти няма да съумеят да завършат учебно заведение. " Как могат деца, някои от които дълго време или въобще не са посещавали учебно заведение, да се оправят с образователния материал по немски език и по другите значими предмети? ", пита Улф Матисяк. Той е ръководител на организацията „ Teach first “, която дава помощни учители, подкрепящи интеграцията на децата-мигранти.

Участниците в анкетата на SVR показват, че към половината от учениците от специфичните интеграционни класове за малко време реализират доста положителни образователни резултати и в естествените паралелки. Според интервюираните, това се дължи на огромната жадност за познания на тези деца, или на това, че са разполагали с положително равнище на обучение още преди да дойдат в Германия. Експертите обаче са единомислещи, че останалите деца, които не попадат в тази категория, би трябвало да получат доста по-голяма езикова, социално-педагогическа и психическа поддръжка.

Как да се разпределят децата на мигрантите?

Много постоянно бежанците попадат в учебни заведения с висок дял на мигранти и на деца от обществено слаби фамилии. Тогава възможностите им за интеграция понижават още повече.  Учителите в тези учебни заведения така и така се претрупани и прекомерно рядко имат опция да поставят спомагателни старания за интеграцията на проблематичните деца. „ В нашата и без друго прекомерно селективна просветителна система, в която триумфът в учебно заведение мощно зависи от обществения генезис на родителите, доста от тези деца и младежи няма да съумеят да преминат през ситото ", споделя Улф Матисяк.

Авторите на студията считат, че децата на мигрантите би трябвало да бъдат целеустремено разпределяни из учебните заведения в Германия, с цел да не се оказват на някои места в болшинство. Експертите упорстват за увеличение на броя на учителите и за това педагозите да подготвяни за бъдещите си задания в областта на интеграцията още по време на следването. " Училището играе основна роля за интеграцията на чужденците и по тази причина би трябвало да разполага с задоволително квалифицирани учители ", споделя федералната пълномощничка по въпросите на интеграцията Анете Видман-Мауц. Засега обаче това звучи по-скоро като благопожелание.

И още:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР