Някои от най-големите печеливши от пандемията бяха търговците на дребно

...
Някои от най-големите печеливши от пандемията бяха търговците на дребно
Коментари Харесай

Дойде ли краят на безплатното връщане на онлайн стоки?

Някои от най-големите печеливши от пандемията бяха търговците на дребно за електронна търговия. В Съединени американски щати данните на Бюрото за броене на популацията демонстрират, че през 2019 година онлайн са продадени артикули за 571.2 милиарда $. На идната година тази цифра доближи 815.4 милиарда $, което е растеж от 43%.

Но огромният размер артикули, продадени и изпратени от складовете на колосите за електронна търговия, като Amazon и H&M, пристигна за сметка на търговците на дребно. Приблизително 17% от онлайн покупките са върнати през 2022 година, съгласно данни на Националната федерация за търговия на дребно, което е спад от 21% през миналата година. Процентът на върнати артикули обаче набъбна неколкократно по време на пандемията, разбираемо, защото тогава доста се усили и броят на закупените артикули онлайн.
Такси
От началото на годината от ден на ден търговци започнаха да постановат такси за връщане на стоките. В края на септември стилният колос H&M стартира да таксува клиентите си с £1.99 за връщане на онлайн покупки. През май Zara вкара такса за връщане от £1.95 за продукти, изпратени назад по пощата. По сходен метод в Съединени американски щати търговецът на облекла American Eagle таксува $7 за връщане на покупки, JCPenney с осем $, а TJ Maxx, с 10.99 $. Дори SHEIN вкара такси за връщане, написа BBC.

За момента такива такси не се вкарват в България, защото това би противоречало на европейското законодателство. Според в този момент настоящото законодателство в 14-дневен период стоката може да бъде върната или сменена, без нужда от пояснение и без значение от повода.

От потребителската платформа „ Ние, потребителите “ обясниха за Econoic.bg, че постоянно е съществувала опцията обаче търговецът да изиска потребителя да поеме куриерските разноски по връщане на стоката.

Има и някои артикули, които не могат да бъдат върнати макар законодателството. Това са козметика, софтуерни артикули, поръчки по самостоятелни параметри. Търговецът обаче би трябвало авансово да е уведомил клиентите, че тези артикули са изключени от правилото за връщане в 14-дневен период. В противоположен случай, то ще е годно “, споделят още от платформата.
Скъп проблем
Много онлайн търговци на дребно имаха дълготраен опит с обработката, пакетирането и доставката в същия ден досега, когато COVID-19 удари, когато продажбите в електронната търговия започнаха да скачат. Но те не бяха построили сходен постоянен развой за справяне с доста по-трудния – и безценен – проблем с обработката на връщания за подобен огромен размер продажби, прочут в промишлеността на електронната търговия като „ противоположна логистика “.

Фара Александър, шеф по ръководство на марката в платформата за ръководство на връщанията goTRG, даде данни на BBC, които демонстрират, че 49% от търговците на дребно, интервюирани от нейната компания през март 2023 година, в този момент считат обработката на връщанията за сериозен проблем по отношение на едвам 2% предишния септември. Тези проблеми не се отнасят единствено до неналичието на складов потенциал за преопаковане на планини от върнати артикули: „ Всъщност им коства пари да обработят тези връщания “, споделя тя.

Доклад на Narvar по-рано тази година, забелязан от BBC, пресмята, че търговците на дребно харчат към $33 на връщане, като се броят пощенските разноски, пакетирането, амортизацията на цената на продукта, труда и пропуснатите прозорци за продажба.

В последна сметка към 212 милиарда $ онлайн покупки в Съединени американски щати бяха върнати през 2022 година Това е доста повече, в сравнение с доста търговци на дребно са в положение или желаят да толерират.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР