Някои от ходовете на Русия, не изглеждат добре премислени, а

...
Някои от ходовете на Русия, не изглеждат добре премислени, а
Коментари Харесай

Русия не намира верния тон към България, смята Вигенин

Някои от ходовете на Русия, не наподобяват добре премислени, а по-скоро спонтанни реакции . " Струва ми се, че съветската страна не може да откри правилния звук към България ", разяснява пред Българска национална телевизия депутатът от Българска социалистическа партия и ръководител на парламентарната комисия по европейските въпроси и надзор на европейските фондове Кристиан Вигенин.

Според него, би трябвало деликатно да се проучва дали има " цялостна акция " или става въпрос за обособени събития , които на нас ни наподобяват като акция. " Дори и това да е по този начин, ние би трябвало да водим в разговор с съветската страна да ги почистваме тези въпроси , аз не считам, че Русия целеустремено се пробва да основава настроения против себе си в България. Какъв би бил смисълът ", изясни Вигенин.

" Затова споделям, че и те би трябвало да намерят своя метод - от една страна, той би трябвало да бъде заложен от ръководещите , прочее приказваме за избори, а сякаш не съм чул най-малко към този момент министър - ръководителят да е поздравил Путин за неговото преизбиране. Това го направи президентът Радев ", добави Вигенин.

 Радев поздравява Путин с вековна историческа и културна непосредственост сред двата народа
Радев поздравява Путин с вековна историческа и културна непосредственост сред двата народа

Надява се България и Русия дружно да работят за разгръщането на съществуващия капацитет на съдействие

Вигенин разяснява, че би трябвало да градим връзки с Русия такава, каквато е. " Това не значи, че би трябвало да бъдем безкритични , само че и в този разговор с съветската страна би трябвало да се опитаме да разбираем, че сходен вид дейности и с последните неща - към 3 март, от една страна, това основава настроения тук в България против съветските позиции, от друга, подтиква радикалните позиции в Русия ", добави той.

И нашият, и съветският народ са прочувствени нации , дружно би трябвало да намерим правилния път изясни Вигенин.

Вигенин не вижда съответна и твърда реакция от страна на държавното управление във връзка думите на Ердоган. " Това се случва не за първи път. Не можем да гледаме на случилото се като изблик на страсти от страна на турския президент. Повтарянето на сходни тези през последните години, разбираемо, основава напрежение и страхове в българското общество ", разяснява той във връзка думите на президента Ердоган към хората в Кърджали . Според социалиста сходни мнения основават избрани упования в турското общество и приказват в избрана посока и на радикалите в Турция.

 Нинова се озъби на Ердоган от Кърджали
Нинова се озъби на Ердоган от Кърджали

Настояваме да се сложи въпросът за компенсацията на тракийските бежанци

" Срещата във Варна може да се трансформира в един от главните триумфи на българското европредседателство. Диалогът би трябвало да се случва ", разяснява Вигенин идното посещаване на Ергодан в България. България не би трябвало да бъде просто територия, на която се вършат тези срещи, а би трябвало да сложи и своите ползи , добави той.

Припомняме, на 12 март турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обърна към " братята и сестрите в Кърджали " по време на конгрес на ръководещата партия в Сакария. Там президентът сподели, че всички жертви и подтиснати, отвън родината си, се молят за триумфа на Турция и че душевните граници на страната му са други.

В отговор от българското външно министерство намекнаха на Ердоган , че и България може да уточни част от Турция в културните си граници.

Външният министър Екатерина Захариева разгласи, че и нашата душа може да бъде необятна. Това не е първата сходна тирада на Ердоган . Преди две години той също говореше за душевни граници . Тогава с изключение на Кърджали бяха упоменати и Алепо, и Скопие.

 Крум Зарков има вяра на президента - няма стенограма с патриарх Кирил
Крум Зарков има вяра на президента - няма стенограма с патриарх Кирил

А тактиката на ГЕРБ с гейтовете е " всички би трябвало да станем маскари " и " всички са в кюпа "

Припомняме, Цветан Цветанов изиска предходната седмица президентът да разгласява стенограмата от диалога си с съветския патриарх Кирил. Цветанов разяснява срещата сред съветския патриарх Кирил и президента Румен Радев , която се организира на 4 март, когато главата на Руската православна черква беше на посещаване у нас във връзка 140-тата годишнина от Освобождението на България от турско иго.

Според Цветанов е невероятно да няма стенограма от срещата сред Радев и патриарх Кирил. По думите му на всяка среща по протокол има стенограф , а Румен Радев съзнателно крие стенограмата.

Около визитата на съветския патриарх Кирил за годишнината от Освобождението на България се разгоря полемика най-много към неговите думи малко преди излитането му от летище " София ". Руският патриарх изрече неодобрение , че България уважава жертвите, които са дали в руско-турската война и народите на Полша, Румъния, Украйна, Черна Гора, Молдова наедно със починалите руснаци.

" В момента виждате, че Путин по този начин насочва предизборните си послания, че Русия да се усеща жертва на Запада ", разяснява Цветанов във връзка думите на вицепремиера Валери Симеонов по отношение на духовния глава на Русия.

 Симеонов прикани за реакция против съветската експанзия в Крим
Симеонов прикани за реакция против съветската експанзия в Крим

Застрашава се сигурността на цяла Европа

Припомняме, вицепремиерът Валери Симеонов назова патриарх Кирил контрабандист и се възмути по какъв начин е допустимо съветският патриарх да " да раздава правораздаване пред българския президент ". От своя страна водачът на " Атака " изиска от Валери Симеонов да се извини публично. Атакистът не приема нападките и в тях вижда осквернение.

Българска социалистическа партия също счита, че съветският патриарх би трябвало да бъде предпазен от нападките след визитата му в България.

От " Воля " настояха Народното събрание да се разграничи и от позицията на Валери Симеонов, и от тази на Волен Сидеров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР