Някои книги просто са орисани да бъдат вечни. Те се

...
Някои книги просто са орисани да бъдат вечни. Те се
Коментари Харесай

12-те най-продавани книги за всички времена

Някои книги просто са орисани да бъдат безконечни. Те се преиздават още веднъж и още веднъж и няма късмет да омръзнат на читателската публика, написа Lifehacker.

Изданието е направило ранглиста на 12-те най-продавани книги на всички времена. Ето по какъв начин наподобява тя:

12. „ Алхимикът ”, Паулу Коелю. Продадени: 65 милиона копия

Публикуван през 1989 година, с преиздването му в над 65 млн. екземпляра до момента, „ Алхимикът ” е най-продаваната бразилска книга досега. Главният воин на романа на Коелю е андалуският овчар Сантяго, който се насочва към отдалечен Египет в търсене на антично богатство.

11. „ Спасителят в ръжта ”, Джером Селинджър. Продадени: Над 65 милиона копия

Интересът към тази книга, станала една от най-оспорваните произведения на XX век, не стихва. А и постоянно я включват в образователните стратегии на Запад.

10. „ Мисли и забогатявай ”, Наполеон Хил. Продадени: 70 милиона копия

Книгата, която е самобитно помагало по самоусъвършенстване, е писана още в разгара на Голямата меланхолия (1937 г.). В нея са разказани 13 съответни правилото за реализиране на триумф, поради което Хил постоянно е именуван и „ Учителят на начинаещите милионери. ”

9. „ Шифърът на Леонардо ”, Дан Браун. Продадени: 80 милиона копия

Книгата, оповестена за първи път едвам преди 12 години, към този момент е в десетката на най-продаваните книги в света. Тя провокира възторг още с появяването си, а след това бе и филмирана.

8. „ Лъвът, Вещицата и дрешника ”, Клайв Луис. Продадени: 85 милиона копия

Фантастичният разказ на Клайв Луис в действителност е първата книга от цикъла „ Хрониките на Нарния ”.

7. „ Сън в алените палати ”, Цао Сюецин. Продадени: 100 милиона копия

Това е единствената китайска книга, станала толкоз известна, че да влезе в Топ 10 на най-продаваните и най-четените в света. Творбата, която наблюдава историята на едно китайско семейство, живяло по време на династията Цин, е считана за един от четирите най-велики типичен романи в Китай. Освен това е и един от най-сложните романи – в него има съвсем 40 основни герои и към 500 второстепенни.

6. „ Тя ”, Херни Хагард. Продадени: Над 100 милиона копия

Романът е прочут с това, че популярни психоаналитици като Зигмунд Фройд и Карл Юнг го цитират в научните си писания. Повествованието разказва пътешествието на двама мъже, които попадат в никому незнайно кралство в Източна Африка. Там те се натъкват на дивашко племе, ръководено от загадъчната бяла кралица Аеша, която има мистични качества.

5. „ Десет дребни негърчета ”, Агата Кристи. Продадени: Над 100 милиона копия

Легендарната британска писателка на детективски романи Агата Кристи написа „ Десет дребни негърчета ” през 1939 година и до през днешния ден той държи челни позиции измежду най-продаваните бестселъри в историята на книгопечатането. Любопитен факт е, че когато романът е оповестен за първи път в Съединени американски щати, името му е заменено от съображения за политическа уместност.

4. „ Хари Потър и философският камък ”, Джоан К. Роулинг. Продадени: 107 милиона копия

Първата книга от популярната поредност за Хари Потър се появи на бял свят през 1997 година В интерес на истината, останалите издания от поредицата също би трябвало да участват в изброяването на най-продаваните книги, защото всеки том за младия магьосник е продаван в тираж 50-60 млн. екземпляра. Всъщност те нарочно са изключени от класацията, с цел да не стане тя еднообразна.

3. „ Малкият принц ”, Антоан Дьо Сент-Екзюпери. Продадени: 140 милиона копия

Третата по брой продажби в света книга е преведена на повече от 250 езика и диалекта.

2. „ Властелинът на пръстените ”, Дж. Р. Р. Толкин. Продадени: 150 милиона копия

Трилогията на Толкин в началото е написана като една голяма обща творба, само че след това издателите я разделят на три обособени книги – „ Задругата на пръстена ”, „ Двете кули ” и „ Завръщането на краля ”. Отделно оповестеният разказ „ Хобит ” също е продаден до момента в тираж 140,6 милиона екземпляра, само че отново от съображения да не се получи еднообразие в класацията, не е прибавен в нея. Поредицата „ Властелинът на пръстените ” става толкоз известна във Англия, че е оповестена за „ най-любимия разказ на цялата нация ”.

1. “Повест за два града ”, Чарлз Дикенс. Продадени: Над 200 милиона копия

В най-продавания в историята разказ Дикенс подлага на критика британското общество, изследва аргументите за класовата битка и Френската гражданска война. Той е и първият публицист, който намерено декларира, че революционерите постоянно са доста по-жестоки от аристократите, които те ненавиждат и против които се борят.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР