Някои храни, макар и доказано полезни за тялото, могат да

...
Някои храни, макар и доказано полезни за тялото, могат да
Коментари Харесай

9 полезни храни, които консумираме погрешно

Някои храни, въпреки и потвърдено потребни за тялото, могат да не проявят своите свойства въобще, в случай че се използват и обработват погрешно. За да получите оптималната изгода от храната, ще ви разкрием някои секрети на обичаните потребни храни. В идващите редове вижте кои са храните, които консумираме неправилно:

Броколи

Броколите съдържат субстанции, които убиват раковите кафези. Но в случай че ги пържите, печете или варете, някои от тези потребни детайли ще бъдат окончателно изгубени. Ето за какво, се позволява се единствено задушаване или прибавяне на пресни броколи в зеленчукова салата.

Ягоди

 ягоди

Когато купувате ягоди, не бързайте да откъсвате опашките на плодовете. При откъсването им или рязане на плодовете се губи част от витамин С. Купувайте плодове единствено през сезона. Ако в действителност желаете да ядете зрели плодове, то не купувайте вносни ягоди от далечни земи, а по-добре купете пакет от замразени плодове. Те ще имат повече витамини!

Черен чай

Не пийте черен чай с мляко. Научните проучвания демонстрират, че катехините в чая, които са толкоз потребни за сърдечно-съдовата система, влизат в контакт с млечния протеин, губят своята интензивност и са сложни за мелене.

Ленено семе

Малко евентуално е да получим фибри, омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, които се съдържат в лененото семе, в случай че просто го смесим с кефир или кисело мляко. Диетолозите поучават да се смилат ленените семена на прахуляк преди приложимост. С тази обработка се изваждат всички хранителни субстанции. Това е тъкмо това, от което се нуждаем.

Аспержи

 аспержите постоянно се ядат погрешно

За да запазите всички потребни съставки в аспержите, ги сварете на пара или доста бързо запържете в парещ тиган. Те би трябвало да бъдат меки, само че леко хрупкави. Не ги разварявайте, с цел да не загубите нито един грам потребни витамини. Не изливайте водата, с която сте ги готвили на пара. Използвайте я за подготвяне на сос, прибавете към супата.

Чесън

При мелене и накъсване на скилидките чесън се освобождава алицин, който потиска растежа на раковите кафези, бактериите и гъбичките. Но с цел да се извлече оптималната изгода от чесъна, откакто го смачкате, просто го оставете да постои за 10 минути. В този случай алицинът ще се освободи от кухината. Тогава можете да го добавите към месо, салати и супи.

Домати

Всеки знае, че доматите съдържат ликопен, антиоксидант, който е доста потребен за попречване на атеросклероза и отбрана на съдовете от заличаване. Но с цел да го получим в оптималната доза, доматите би трябвало да бъдат подложени на топлинна обработка: варени, изпържени или печени.

 домати

Кисело мляко

Като отваряте кофичка кисело мляко, виждате бистра течност на повърхността. Обикновено изсипвате в мивката! Никога не правете това. Това е суроватка, в която се съдържат доста протеини и калций. Просто разбъркайте с лъжица киселото мляко и яжте. Също по този начин се случва, че при готвене прибавяме кисело мляко към яхния или марината. Вие няма да загубите калция, кадмия и протеините, само че ще би трябвало да се сбогувате с положителните бактерии.

Боб

Необработените зърна на сухия фасул (точно за него, не всички зърнени храни) съдържат фитати в люспите - антиоксиданти, които, влизайки в контакт с витамини и минерали, пречат на организма да ги усвои изцяло. Изходът е елементарен - преди готвене накиснете зърната фасул за една нощ (или най-малко няколко часа) във вода.

Първо, това ще помогне да се отървете от част от фитатите, и второ, ще опрости работата на стомаха и червата. И не се тормозете: всички потребни субстанции (включително цинк и желязо) няма да изчезнат на никое място, а в противен случай, те ще бъдат по-добре и по-бързо всмукани от организма.

Приятен вкус!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР