Някои хора изглеждат създадени един за друг. Подобни истории в

...
Някои хора изглеждат създадени един за друг. Подобни истории в
Коментари Харесай

Любимият кавалер на Старата дама


Някои хора наподобяват основани един за различен. Подобни истории в живота доста – обич от пръв взор, семейство, деца и живели щастливо до края на дните си. В света на музиката също - три-четири момчета се събират, вършат група и основават изключителна музика, която ги надживява и ще ги надживее. В света на футбола пък има хора, които са основани за избрани клубове.

В по-романтичното минало на играта образците са доста повече, само че и в модерния свят се развиват сходни истории. В идващите редове ще стане дума за една такава - връзката сред Пал Дардай и Херта Берлин.

Националът на Унгария стартира кариерата си в родния Печ, където играе сполучливо пет години. През 1996-а се мести в Будапеща, само че след единствено един сезон там подписва с Херта. Това се случва през януари 1997-а – столичани са във Втора Бундеслига, само че печелят промоция в елита.

Година по-късно Старата дама е на трето място, като Дардай записва 21 мача за клуба. Краят на блестящата кариера е през 2011-а (макар че тук той към този момент не свети и има единствено един мач през сезона – отново във Втора Бундеслига), към момента в Херта. За тима от Берлин той записва 286 мача в Бундеслигата и е рекордьор по този индикатор. Година по-късно унгарецът стартира работа като треньор в клуба – на тима за юноши до 15 години.

На 5 февруари 2015-а е назначен за краткотраен треньор и дебютира с победа над Майнц (2:0) два дни по-късно. В края на сезона – откакто единствено един гол раздели отбора от 16-ия Хамбургер - подписа непрекъснат контракт с клуба и от този момент Херта постепенно, само че несъмнено върви нагоре.

Тимът се класира във втори следващ сезон за Европа и отпадането от Брьондби (2:3 общ резултат) преди година не е учудващо – Дардай е участник в предпоследният случай, в който Херта игра в Европа. Тогава – през 2009-а, три кръга преди края тимът още имаше късмет да стане първенец, само че в последна сметка остана четвърти. По това време Бундеслигата имаше право на три тима в Шампионската лига и столичани играха в лига Европа. И в следствие отпаднаха във Втора Бундеслига. Същото стана и през 2012-а: Херта отново игра в Европа и отпадна в плейофа за попълване на Първа/Втора Бундеслига, когато загуби от Фортуна Дюселдорф. Сега това е немислимо. Откакто Дардай е отпред, сходни отчайващи флуктуации са част от предишното.

Както написах още първоначално, в Германия съдят какво можеш по това, което правиш против Байерн. През предишния сезон баварците изстрадаха точката в Берлин с гол в 96-а минута. Тогава Херта игра типично в собствен жанр – доста прибрано, без никакви опасности, с доста бягане и разпределяне.

В неделя също имаше бягане и разпределяне. Но и напълно друг футбол. В отсъствието на санкции водач и голмайстор Ведад Ибишевич, Дардай имаше различен проект. За разлика от Вили Саньол, който разчиташе връщането на Робен, Рибери, Хумелс и Боатенг да оправи нещата. Херта играеше с бързи пасове по земята и с доста офанзиви отдясно. 

Вайзер и Леки се възползваха от неналичието на синхрон сред Алаба и Рибери и ги попиляха – Херта вилнееше отдясно, топката се пращаше към постоянно свободен човек на границата на наказателното поле, който стреляше, и все пак Байерн водеше с 2:0 след 50 минути игра. Тогава обаче единствено за шест минути синьо-белите изравниха.

Първо Генки Харагучи, който за първи път през този сезон беше титуляр, внезапно се трансформира в Диего Марадона и размина като колчета трима национали на Германия – Кимих, Боатенг и Хумелс – с цел да сервира топката на Дуда за 1:2, който вкара първия си гол в елита. После игралият доста мощно като централен нападател Саломон Калу избута своя съотборник Рекик, с цел да се възползва от грешката на Толисо и да осъществя от близко за 2:2.

Но не бяха единствено грешките и слабостите на Байерн. Херта игра самоуверено и с доста религия. Херта нападаше и стреляше към вратата. През предишния сезон столичани не го правеха – те бяха най-неприятният и отегчителен тим за коментиране. Когато Херта одобри Хофенхайм преди 11 месеца, първото полувреме приключи с един гол (автогол), само че без нито един прецизен удар във вратите. В неделя Херта насочи 10 удара към вратата на Байерн. Не е задоволително? През предишния сезон столичани имаха общо 347 удари към съперниковите порти – единствено Дармщадт имаше по-малко – като една пета от тях (71) бяха на сметката на Ибишевич. Сега той гледаше в профил.

Дардай и генералният управител Михаел Преец (те играха пет години дружно в Берлин) вършат дребни крачки, само че към този момент те са единствено в вярна посока. Дори и с транферите – Матю Леки не се разписа през предишния сезон за Инголщадт, през този към този момент има четири гола. Карим Рекик наподобява постоянен централен бранител, а Дейви Зелке сигурно ще вкарва голове щом се възвърне от травмата си. И Херта даже е на финансова облага от прехвърлянията си, тъй като продаде Джон Антъни Брукс на Волфсбург за 20 милиона евро, а похарчи към 10 милиона.

Задачата пред Дардай в този момент е да направи по този начин, че Херта може да преодолее синдрома втори полусезон, тъй като до момента при него постоянно столичани играят по-силно през първата половина от сезона. Но малко по малко и това може да се случи. Все отново унгарският треньор разполага с трима юношески национали – Вайзер, Зелке и Щарк, които станаха европейски първенци това лято. Идеята с привличането на Зелке в действителност беше той да играе дружно с Ибишевич (стил Манджукич и Игуаин в Ювентус), само че към този момент няма по какъв начин да се случи. Но пък когато той се оправи, Дардай ще има избор по какъв начин да подреди състава си. А това е несвойствен разкош за него.

Дългосрочната цел пред унгареца, Преец и Херта обаче е след осем години. През 2018-а клубът би трябвало да реши дали ще има нов стадион. Реално вариантите са две – създаване на нов стадион до „ Олимпиящадион “ - на което кметството на Берлин се муси, тъй като ще има 75-хилядна сцена, която ще се употребява от дъжд на вятър или преместване в Лудвигсфелде – град на юг от Берлин (22 минути с трен от Централна гара). Кметът и градчето в Бранденбург са подготвени да обтегнат аления килим за Старата дама (включително евтина земя, данъчни облекчения), а пък Байерн и Шалке демонстрираха, че игрища отвън огромния град правят добра работа.

Освен това управата на Берлин не може да наложи несъгласие, тъй като планът ще е напълно с частно финансиране – т.е. този вид наподобява доста по-реален. Каквото и да се случи, проектът на Херта е да има нов стадион през 2025-а. И сигурно Любимият джентълмен на Старата дама ще желае да е там за първия танц.

Място в историята:
Шинджи Кагауа. С превъзходния си гол против Аугсбург той стана най-резултатният японец в Бундеслигата. Кагауа към този момент има 38 гола – един повече от Шинджи Оказаки.



Важните неща от кръга:

Борусия Дортмунд не игра добре, само че завоюва в Аугсбург с 2:1 и усили задатъка си на върха на класирането. Но тъкмо с сходни измъкнати победи се става първенец. Освен Кагауа, се разписа и Ярмоленко, който вкара гол с пета – първи за него в Бундеслигата и първи на украинец за Борусия. Дортмунд остана и единственият тим без загуба, откакто
Хановер и Хофенхайм паднаха за първи път.

Хановер загуби в Мьонхенгладбах с 1:2, макар че Мартин Харник вкара петия си гол през сезона. Победният гол за Гладбах пристигна от дузпа в добавеното време, която реферът Кристиан Дингерт ревизираше две минути с видео асистента. Хофе падна с 2:3 във Фрайбург, като също както в четвъртък в Разград, откри резултата, само че не задържа задатъка си. Това бе първа победа за Фрайбург през сезона.

Голмайсторът на Втора Бундеслига Симон Тероде най-сетне откри сметката си в елита. Той се разписа минута, откакто влезе в игра, с първото си допиране до топката. Това обаче не беше задоволително и Щутгарт загуби с 1:2 във Франкфурт. Орлите играха 30 минути с човек по-малко и вкараха победния гол в добавеното време посредством странична ножица на Себастиен Алер.

Байерн Мюнхен за първи път в историята си пропиля задатък от два гола в два поредни мача в Бундеслигата.
Франк Рибери ще отсъства дълго поради травма в коляното, въпреки все оше от клуба да не са дали публична диагноза (първоначалната е за скъсани връзки). Което може би е добре за Байерн, тъй като след чак след неговата контузия и излизането на Робен, играта на баварците стана по-бърза и по-балансирана. Чарлс Арангис от Байер Леверкузен няма да играе месец поради травма в прасеца (което е ужасна вест за Чили), Джон Кордоба (Кьолн) и Рани Кедира (Аугсбург) също бяха заменени наложително поради контузии.

Кьолн вкара първия си гол от втория кръг насам и игра добре, само че още веднъж загуби. Този път от Лайпциг с 1:2. Дори и Клаудио Писаро не съумя да помогне на козлите, само че мениджърът Йорг Шмадке е безапелационен, че постът на треньора Петер Щьогер е изцяло сигурен.

Втора Бундеслига:
Холщайн Кийл излезе първи след 3:0 над Бохум. Северняците имат еднакъв брой точки с Фортуна Дюселдорф, който в понеделник вечер приема Дуисбург на Илия Груев. Арминия Билефелд и Унион записаха значими победи като посетители над Нюрнберг и Ауе, същото направи и Санкт Паули в Брауншвайг (макар и единствено с помощта на вратаря Робин Химелман, който избави всичко, което можеше, в това число и дузпа). Кайзерлсаутерн завоюва за първи път през сезона – 3:0 над Фюрт.

Трета Бундеслига:
Тим Даненберг изигра своя мач номер 279 в Трета Бундеслига и към този момент е футболистът с най-вече мачове в историята на третия ешелон. Той е играл за Брауншвайг, Зандхаузен, Кийл и Кемниц, а сега е в Оснабрюк. Рекордът му обаче беше засенчен от загубата с 1:4 в дербито с Пройсен Мюнстер.

Цитатите:

„ Вече не сме най-силният тим в Германия “ – Вили Саньол след 2:2 в Берлин.

„ Има вяра с тези младоци “ – треньорът на Хамбургер Маркус Гисдол за Тацуя Ито, Василье Яневич и Фийте Аро, които играха в дербито на Севера против Вердер.

„ Имахме голям шанс с успеха – това беше най-слабият ни мач, откогато съм в Дортмунд “ – треньорът на Борусия Петер Бос признава очевидното.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР