Някои европейски страни се опасяват, че изземването на руски активи

...
Някои европейски страни се опасяват, че изземването на руски активи
Коментари Харесай

Сиярто: ЕС се опасява от въздействието на руските конфискации на активи върху икономиката му

Някои европейски страни се притесняват, че изземването на съветски активи може да има отрицателни последствия за техните стопански системи и да повлияе на размера на вложенията в Европейски Съюз. Това сподели в изявление за съветската осведомителна организация министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто.

" Тези, които се опълчват на дивестициите, изхождат от страха по какъв начин това ще се отрази на доверието в европейската стопанска система като такава или какво въздействие ще окаже върху Европа като капиталова дестинация. Мисля, че точно това е притеснителното ", съобщи унгарският външен министър, разяснявайки самодейностите в Европейски Съюз за отчуждаване на съветски финансови активи за потреблението им за доставка на оръжие за Украйна.

Сиярто съпостави предложенията, показани в Европа по този въпрос, с политиката на комунистическите управляващи през предишния век.

" На нас [в семейството] ни бяха иззети всички финансови активи, единствено тъй като страната искаше по този начин. Всичко това докара до проблеми и неприятности в моето семейство, тъй че няма да излъжа, в случай че видя, че правилото на този тип реквизиция се завръща ", изясни Сиярто.

В този подтекст той акцентира, че всяка стъпка без правно съображение и без правосъдно решение може да докара до " доста сложни алтернативи ".

Европейски Съюз разисква въвеждането на налог от близо 100% върху съветските активи, замразени след началото на специфичната интервенция в Украйна. Получените средства ще отидат непосредствено в Европейската комисия, която има намерение след това да ги преведе в Киев. Германският канцлер Олаф Шолц поддържа решението, като изясни, че съгласно него тези средства не принадлежат на никого и затова могат да бъдат употребявани за закупуване на оръжия и муниции за Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР