Някои анализатори очакват над 300 гигавата тази година, други предвиждат

...
Някои анализатори очакват над 300 гигавата тази година, други предвиждат
Коментари Харесай

Колко ще порасне соларният пазар до края на годината?

Някои анализатори чакат над 300 гигавата тази година, други плануват много над 500 GW

Бурният напредък на фотоволтаичния бранш може би ще забави темпове и ще доближи “плато ” тази година (снимка: CC0 Public Domain)

Светът вероятно ще конфигурира към 574 GW нови фотоволтаични мощности тази година, съгласно неотдавнашен отчет за световните фотоволтаични трендове от BloombergNEF. Анализът сочи, че новите слънчеви съоръжения са достигнали 444 GW през 2023 година, което доста надвишава предходната прогноза от към 413 GW.

Изследователската компания съобщи, че чака новите световни фотоволтаични съоръжения да доближат 627 GW през 2025 година и 672 GW през 2026 година След това вероятно ще набъбнат в допълнение до 718 GW през 2027 година и до 722 GW през 2028 година По-нататък? За 2029 година и 2030 година компанията предвижда годишен растеж на фотоволтаичните системи от 820 GW и 880 GW, надлежно.

Тези числа се разграничават доста от прогнозите, оповестени от Wood Mackenzie през януари. Анализаторската компания Wood Mackenzie предвижда, че слънчевата промишленост ще премине от стадия на бърз напредък към по-бавно развиване, тъй като е към този момент зряла промишленост през 2024 година Според прогнозите на WM, междинният годишен напредък ще бъде „ плато “ през идващите осем години, като опълчване на наклонността на бърз напредък през последното десетилетие.

Между 2024 година и 2032 година се чака световните слънчеви съоръжения да доближат приблизително към 350 GW всяка година, достигайки пик от 371 GW конфигурирана слънчева сила през 2025 година и 2030 година „ От 2024 година нататък промишлеността публично е минала пиковата точка и в този момент ще се характеризира се с по-бавен напредък. Глобалният фотоволтаичен пазар към момента е неведнъж по-голям, в сравнение с беше даже преди няколко години, само че е естествено растежът на промишлеността да се забави, до момента в който узрява “, се споделя в отчета.

Все по-трудни прогнози

Занапред предвижданията за пазара ще стават все по-трудни и по-сложни, споделят анализаторите. „ Предизвикателството при правенето на прогнози е, че в случай че продължите да си представяте растежа с актуалните темпове, в последна сметка ще излезе, че целият свят ще бъде затрупан със слънчеви панели “, споделя Джени Чейс, слънчев анализатор в BloombergNEF.

Един от факторите за това е насищането на пазара и спадането на цените на електрическата енергия. Все по-често се стига до „ негативни “ цени и това прави пазара труднопредвидим. При обилие от слънце или вятър ще се радваме на ниски цени на електрическата енергия. От друга страна, съхранението на енeргия към момента не е добре развито. Подобен пъстър пейзаж слага доста въпросителни пред вложителите.

„ В тази нова епоха на слънчев напредък фирмите ще би трябвало да бъдат по-усърдни и фокусирани от всеки път. Конкуренцията сред доставчиците ще се ускори и подобренията в успеваемостта ще бъдат от решаващо значение за запазването на облагата ”, споделят от WM.

Европа, която означи годишен растеж на инсталациите от 38% през 2022 година и 26% през 2023 година, се чака да регистрира междинен годишен растеж от 4% през идващите пет години. Докладът на WM цитира скок в цените на дребно с отминаването на енергийната рецесия, забавянето на растежа на разпределената слънчева сила и рестриктивните мерки на потенциала на мрежовата инфраструктура за забавянето.

Време за отплата?

Анализаторската компания също по този начин предвижда, че производството на слънчева сила ще бъде изправено пред „ отплата “ през 2024 година Пазарната агресия се движи основно от Китай, чийто потенциал за произвеждане на модули към този момент надвишава съвсем три пъти международното търсене. Това свръхпредлагане тласка Китай към рекордно ниски цени на модулите и Wood Mackenzie споделя, че по-евтините китайски модули ще затруднят проектите на доста страни за създаване на вертикално-интегрирани локални слънчеви вериги за доставки.

Докладът предвижда, че доста от оборудванията, които сега са на стадий обмисляне, няма да съумеят да се материализират, до момента в който към този момент съществуващите уреди ще изпитат компликации да останат в бизнеса, защото равнищата на потребление понижават.

„ Това не е нещо ново – производството на слънчева сила е известно като извънредно провокационен бизнес. Но секторът в никакъв случай не е бил толкоз огромен. Със забавянето на растежа на световното търсене, производителите ще би трябвало да бъдат колкото се може по-иновативни, в случай че желаят да останат настоящо дружество “, се показва в отчета.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР