Някои анализатори изпадат в крайности, като зад забавения темп на

...
Някои анализатори изпадат в крайности, като зад забавения темп на
Коментари Харесай

Неделчо Неделчев: Резултатите от новата проверка, ще покажат колко се е подобрила ПИБ

" Някои анализатори изпадат в крайности, като зад забавения ритъм на напредък виждат призрака на нова рецесия, само че аз персонално съм сдържан оптимист ", споделя Неделчо Неделчев

[Първа капиталова банка] #10 в общото класиране

#16 Стабилност и риск
#5 Ефективност и доходност
#12 Устойчивост и динамичност
#4 Размер Визитка

Неделчо Неделчев е основен изпълнителен шеф и ръководител на управителния съвет на Първа капиталова банка от близо две години. Той поема управлението на институцията посред оповестените от нея проекти да търси стратегическо партньорство за бъдещото й развиване.

Неговата кариера има допир с банката и околните до нея структури още от 1997 година, когато се причислява към екипа на Първа финансова брокерска къща, а през 2001 година става неин шеф. В интервала 2003 - 2005 година е зам.-министър на превоза и известията, а по-късно в интервала 2007 - 2013 година е член на надзорния съвет на ПИБ. През годините е бил още изпълнителен шеф на ръководещото сдружение " Експат капитал " (2007 - 2009), както и в ръководството на софтуерната " Бианор холдинг " и главното му сдружение " Флипс медиа " Как оценявате банковия бранш в България през 2018 година и какви са упованията ви за развиването му през 2019 година?

- Изминалата година бе част от позитивния цикъл, който стартира още в края на 2016 година Показателите на банките, както и тези на цялата система, се усъвършенстваха доста. Търсенето на заеми поддържа растежа на активите, които през предходната година надминаха 100 милиарда лева и се изравниха по размер с Брутният вътрешен продукт на страната. 2018 година бе изпълнена с огромна доза динамичност в бранша и събития, оказващи еднократен резултат върху банковата статистика. Моите упования за 2019 година са, че тя ще бъде по-спокойна и като индикатори ще се приближава повече до 2017 година Основният фокус на банките ще бъде да се запазят постигнатите темпове.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък След 2016 година български банки още веднъж са подложени на обзор и стрес тест - този път от ЕЦБ. Очаквате ли да се види друга картина и инспекцията ще има ли резултат върху активността?

- Банковата система на страната се намира в доста по-добра обстановка от тази през 2015-2016. Доверието в системата се е нараснало. За това приказва и продължаващият растеж на депозитите. През последните години се резервира устойчива наклонност към понижение на размера на каузи на необслужваните заеми и задатъци в банковата система. В края на декември 2018 година брутният размер на необслужваните заеми и задатъци в банковата система е 6.8 милиарда лева, като той понижава по отношение на края на 2015 година (към когато бе извършена миналата инспекция на активите) съвсем двойно – тогава са били в размер на 11 милиарда лева

През последните две години имаше значително оживление на пазара на неприятни вземания и няколко обилни за нашата страна покупко-продажби. Ние също се възползвахме от интереса на вложителите.

За интервала 2016 – 2018 година сме нaчиcлили обeзцeнĸи в paзмep нa 318 млн.лв., а от първичното използване на MCФO 9 ефeĸтът зa бaнĸaтa е 185 млн. лева, или общo нaчиcлeните от нас обeзцeнĸи възлизат на 503 млн. лева Зa пepиoдa 2015 - 2017 година Fіbаnk e гeнepиpaлa опepaтивнa пeчaлбa пpeди обeзцeнĸa и дaнъци в размер нa 797 млн. лева През предходната година завършихме с чиста облага 157 млн. лева Всичко това демонстрира какъв брой се е подобрила Първа капиталова банка спрямо миналата инспекция на качеството на активите, като считам, че резултатите от новата инспекция на активите ще документират всичко това.

Всеобщото очакване беше, че идва краят на рекордно ниските лихви, само че в този момент ЕЦБ и Федералният запас трансформират политиката си. Какви са вашите упования и какво съветвате вашите клиенти?

- Прекаленото задържане на ниските равнища на главния лихвен % поражда предпоставки за разнообразни недостатъци в стопанската система, от една страна, само че в случай че главната рента бъде поправена в посока нагоре в несъответствуващия миг, това може да породи нова икономическа рецесия. Ситуацията, в която се намираме сега, е деликатна. Има индикации за нов отрицателен цикъл в международната стопанска система. Все още обаче е преждевременно да вършим съпоставки с рецесията, която отмина. На последното си съвещание ЕЦБ реши да забави повдигането на главната рента предвид на по-лошите равнища на икономическите знаци. Това значи, че лихвите по заемите и в нашата страна ще се задържат на близки до моментните си равнища най-малко до края на годината.

Предвиждате ли нови покупко-продажби по сливания и придобивания в банковия бранш и през тази година или процесът е към края си?

- България е дребен пазар и в този ред на мисли процесът на консолидация е част от неговото естествено развиване. Конкретно за тази година смятам, че той ще се забави заради протичащата инспекция на качеството на активите. Нормално е всеки вложител да изиска да види първо резултатите от нея, преди да вземе решение. Влизането на страната във валутния механизъм ERM-II ще даде нов подтик на процеса по консолидация в бранша.

Какви са упованията ви за стопанската система на страната и кои ще са моторите на растежа?

- Някои от икономическите индикатори на страната към този момент демонстрираха индикации за закъснение на темпа на стопанската система ни и нахлуване в нов стопански цикъл. Това обаче не се дължи на вътрешни проблеми, а е част от процесите в световната стопанска система. Някои анализатори изпадат в крайности, като зад забавения ритъм на напредък виждат призрака на нова рецесия, само че аз персонално съм сдържан оптимист, че това е част от естествения развой на цикличност в стопанската система. През последните 10 години износът бе главен мотор на растежа на България. Последните две години обаче вътрешното ползване взе водеща роля. Очаквам то да остане високо, подкрепено от мощното търсене на пазара на труда.

България е доста конкурентна дестинация за индустриално произвеждане и чакам да продължи да притегля вложители в промишлености като автомобилната и машиностроенето.

Структурата на брутната добавена стойност по стопански браншове за четвъртото тримесечие на 2017 и 2018 година демонстрира растеж на услугите. Тук значителен принос за мен има промишлеността на изнесените услуги, която съгласно калкулации на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) образува към 4.8% от Брутният вътрешен продукт на България през 2017 година Секторът пораства с сензитивно по-висок растеж по отношение на темпа на напредък на националната ни стопанска система и при опазване на този позитивен тренд се чака до 2021 година да доближи до условен дял в Брутният вътрешен продукт 7.9%. Положителното е, че все по-голяма част от тази активност е с висока добавена стойност като R&D и Business Process Outsourcing на квалифицирани действия в разнообразни браншове, а не просто кол-центрове.

Същевременно акцент на от ден на ден компании е дигитализирането на предлаганите от тях артикули и услуги. България изостава от общия тренд на цифровизация в другите браншове. Това основава и капацитет за бързо догонване и разгръщане на пазарната ниша на компании, предлагащи цифрови решения за бизнеса.

През 2019 година също по този начин чакам и секторът на строителството да резервира положителния си ритъм и позитивната добавена стойност.

Какъв е фокусът в активността на вашата банка за тази година?

- Стратегическият ни фокус както през 2018 година, по този начин и през 2019 година ще продължи да бъде банкирането на дребно. Работим интензивно и в посока предложение на нови артикули, особено създадени за потребностите на дребните и междинните предприятия. Ще продължим да влагаме в технологии, в планове за надграждане и основаване на новаторски услуги с акцент върху цифровите решения. Отбелязваме отлични резултати с програмата Smart Lady, която поддържа дребния и междинния бизнес в България, управителен от дами. Над 300 дами от цяла България се довериха на комплексната платформа, включваща банкови артикули с преференциални условия, финансови решения и редица нефинансови придобивки. Чрез програмата Smart Lady от Първа капиталова банка бяха вложени над 35 млн. лева в компании от сферата на леката индустрия, туризма, превоза и осведомителните технологии.

Поддържаме сдържан рисков профил и ефикасна контролна среда във връзка с рисковете. Имаме създаден тригодишен проект в съдействие с интернационалната консултантска компания Bain&Co за понижение на каузи на необслужвани заеми, като към сегашния миг всички заложени в него цели са реализирани в плануваните периоди. Неговото осъществяване ще продължи и през 2019 година За банката

Първа капиталова банка е основана през 1993 година, като минава банковата рецесия от 1996 година благодарение на капитал от институционални вложители като Европейска банка за възстановяване и развитие. Към днешна дата тя е четвърта по активи в България и най-голямата с локална благосъстоятелност - главните й акционери с по 42.5% дял всеки са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. През 2014 година след заварянето на КТБ тя изпада в ликвидна рецесия и получава 1.2 милиарда лева поддръжка от страната, която е изплатена през идната година. През 2016 година тя мина прегледа на качеството на активите, осъществен от Българска народна банка, с най-съществени корекции от целия бранш.

В тазгодишната ранглиста банката за пръв път влиза в десетката на най-хубавите банки. Най-съществен принос по тази причина имат индикаторите й за успеваемост и доходност, където ПИБ се класира пета, а регистрираната от нея възвращаемост на капитала е най-висока в системата. Затова принос имат й еднократни резултати, които поддържат облагата на банката - най-много оповестеният през януари контракт за отдаване на лизинг на огромна част от имота на " Кремиковци ". Въпреки това банката към момента има доста неосъществени и недоходоносни парцели, добити като обезпечения, и това й тежи за представянето в категорията " Стабилност и риск ", където е на 16-а позиция. Относително скъпото й кредитиране също утежнява представянето й.
Интервюто взе Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР