Някога е твърдял, че дори и най-злият враг на човека

...
Някога е твърдял, че дори и най-злият враг на човека
Коментари Харесай

Буда: Дори и вашият най-зъл враг не може да ви нанесе толкова вреди, колкото невнимателните ви мисли!

 Някога е твърдял, че даже и най-злият зложелател на индивида не може да му нанесе толкоз огромна щета, колкото неговите невнимателни мисли – и наподобява, че актуалната просвета е потвърдила истинността на тези думи.

Както демонстрират скорошните проучвания на учени от университетите в Ексетър и Оксфорд, отрицателните мисли могат да бъдат физиологически нездравословни, до момента в който позитивното мислене кара сърцето да бие по-спокойно и даже укрепва имунната система.

Резултатите демонстрират, че в случай че човек намира време за положителни мисли за себе си, това може да бъде от значително значение за здравето му.

Изследването обгръща 135 здрави хора, които били разграничени на пет групи. Всяка група трябвало да прослушва разнообразни звукови записи. По време на опита екип от учени измервал сърдечната периодичност и следил потоотделянето на участниците; те също по този начин трябвали да разясняват и своите прекарвания.

На доброволците били задавани въпроси за това дали се усещат в сигурност, до каква степен са били снизходителни към себе си и дали са чувствали мощно единение с други хора.

В две от групите, където изслушаното подтиквало участниците да бъдат положителни към себе си, се следила физическа реакция, аналогична на типичната реакция за релаксация и възприятие за сигурност – сърцето туптяло умерено и потоотделянето оставало ниско.

На трите други групи пускали записи, предизвикващи самооценка и насочващи слушателите към „ положителен “, само че надъхан на  конкуренция и самоусъвършенстване режим “. В тези групи у участниците се следило бързо сърцетуптене и по-обилно изпотяване, което съответствало на реакцията на организма към положение на комплициране и възприятие за заплаха.

Така, макар че всички доброволци съобщавали за по-снизходително отношение към себе си и понижаване на равнището на самооценка, единствено членовете на първите две групи посочили позитивна физическа реакция.

„ Предишно проучване посочило, че състраданието към себе си е обвързвано с усъвършенствано самочувствие и психическо положение, само че ни не можем да разбираем това “, отбелязва ръководителят на проучването доктор Анке Карл от университета в Ексетър.

– Настоящото проучване оказва помощ да се разбере механизмът, съгласно който поддържането на положително отношение към себе си в обстановка, в която нещо се обърква, може да бъде потребно при използването на психически способи на лекуване.

Според нея, с изключение на реакцията на опасност, ние укрепваме имунната система и усилваме вероятността от възобновяване. Може би тази техника ще се употребява за лекуване на хора, страдащи от психологични проблеми, като да вземем за пример повтаряща се меланхолия.

gearmix

Буда: Това, което дефинираме като „ Страдание “, се назовава „ Път “

 

Настоящето – това е всичко, което имате. И в никакъв случай няма да имате повече от това. Наблюдението на нервността ни (или невротичната енергия) – това е път и той стартира точно…

Цялата статия
Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР