Някъде е по-ясно изразена, другаде - по-невидима, но лятната суша

...
Някъде е по-ясно изразена, другаде - по-невидима, но лятната суша
Коментари Харесай

Критично ниски нива на реките в цялата страна

Някъде е по-ясно изразена, другаде - по-невидима, само че лятната суша тази година е обхванала съвсем цялата страна. В края на август равнищата на огромните реки в страната паднаха надалеч под междинните стойности за последните 15 години.

" Тази година от към 3 месеца има доста ниски води в източната част от страната. Това е най-вече в Черноморския воден басейн. Част от тези реки са пресъхнали или пред пресъхване ", разяснява обстановката пред Нова ТВ инж. Валерия Йорданова от секцията за хидрологични прогнози към Национален институт по метеорология и хидрология.

Искърското дефиле към момента е покрито в зелена одеждa. Водата в най-дългата река у нас обаче е малко. При Нови Искър сега текат към 5 000 литра в секунда, което е даже под абсолютния измерен най-малко. Това се вижда ясно и по маркера на моста в село Зверино. Борис Кръстев, който живее в Зверино, споделя:

" От 66 години пребивавам на 30 метра от река Искър. Дълги години не е било по този начин. Тази година съвсем не валя дъжд. В нашия регион още няма пресъхнала река, само че покрай Лакатник има една вада, която към този момент е пресъхнала ".

Водата в Петренския дол, който лятото се цялостни с туристи, слиза от Врачанския Балкан. Притокът е на сериозния най-малко. " Толкова малко вода тук до момента не е падало равнището. Почти беше стигнало до пресъхване. Да се надяваме, че оттук насетне ще завали дъжд и равнището ще се повиши ", изяснява Борис.

В Северна България водата в реките Вит, Осъм и Росица бележи отток към най-ниските измервани стойности. Под междинните равнища е и оттокът на по-големите реки в Южна България. Най-критична е обстановката в Черноморския водосборен басейн. Оттокът на следените реки там е напълно непосредствен до нулата. Ропотамо тече с 60 литра в секунда, Провадийска река - с 30 литра в секунда, а Луда Камчия с едвам 6 литра в секунда. Река Факийска край село Зидарово е пресъхнала.

Дори и да приемем, че при започване на есента сушата е със сезонен темперамент, хидролозите въпреки всичко регистрират отрицателна наклонност през последните 2 години.

" Още предходната година, а и тази година, оттокът в реките е по-нисък по отношение на предишни години и по отношение на приблизително многогодишните стойности. За 2019 година да вземем за пример стойностите са с към 30 % по-ниски по отношение на 30-годишните интервали, които използваме за сравнение”, изяснява инж. Йорданова.

Глобални климатични промени и човешка активност. Навсякъде в страната хората са уверени, че реките пресъхват поради изсичането на горите и потреблението на водата за електропроизводство. Природозащитни организации от години сигнализират, че несъразмерната икономическа употреба убива реките и живота в тях. Експертът по реките Филип Пенчев обобщава: " Оттук насетне би трябвало да се направи проект по какъв начин да се ръководят нашите реки. И дали хилядите построени водноенергийни уреди правят своята функционалност. И дали не би трябвало да се отстранен някои от тях, с цел да върнем живота в реките ".

На този стадий в цялата страна очакванията са за по-напоителни есенни дъждове, които най-малко частично да върнат водния баланс. Планинските потоци още веднъж да полазят камъните, а лунната повърхнина към празните язовири още веднъж да се извърши с живот.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР