Nvidia е една от най-облагодетелстваните компании от бума на изкуствения

...
Nvidia е една от най-облагодетелстваните компании от бума на изкуствения
Коментари Харесай

Прогнозите са, че до 2027 година Nvidia ще спечели 300 милиарда долара благодарение на изкуствения интелект

Nvidia е една от най-облагодетелстваните компании от взрива на изкуствения разсъдък. Големият интерес към генеративния ИИ сътвори същинска конкуренция, в която редица огромни ИТ компании се пробват да основат по-добри ИИ модели в най-различни области. Всичко това изисква увеличение на изчислителната мощ. Основните устройства за образование на ИИ са графичните ускорители на Nvidia. Към сегашен ден на пазара се следи нараснало търсене на ускорителите A100 и H100. Поръчките са доста повече от потенциала на поточните линии на TSMC за произвеждане на графичните процесори на Nvidia. А дейното разширение на индустриалния потенциал на TSMC се дължи, наред с другото, на огромното търсене на чипове за логаритмите с изкуствен интелект.

В момента пазарната капитализация на Nvidia към този момент доближи рекордните 1,15 трилиона $. Финансовите аналитици предвиждат по-нататъшен растеж, защото Nvidia ще господства в промишлеността за изкуствен интелект през идващите няколко години. Mizuho Financial Group предвижда, че акциите на компанията ще нарастнат с още 20% до към 520 $. А до 2027 година това би трябвало да обезпечи на компанията облага от към 300 милиарда $ единствено от продажбите на хардуер за ИИ.

До 2027 година компанията ще има 75% от пазара на сървъри за данни за образованието и работата на изкуствения разсъдък. Други компании също се надяват да завземат своя дял от този къс. AMD чака ИИ сферата да се трансформира в главен източник на доходи в софтуерната промишленост още през идващите 5-10 години.

Интересни вести идват и от Китай. Поради рестриктивните мерки на Съединени американски щати върху доставките на високопроизводителни ускорители, Nvidia продава в Близкия изток орязани версии на ускорителите A800 и H800. Търсенето им обаче е толкоз огромно, че цените са се повишили до невероятното равнище от 500 хиляди юана, което се равнява на 70 хиляди щатски $. Известно е, че един от огромните китайските ИТ колоси – компанията ByteDance – е закупил хардуер на Nvidia на стойност един милиард $.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР