Нулеви резултати от 16-тата поредна среща на съвместната българо-македонска комисия.

...
Нулеви резултати от 16-тата поредна среща на съвместната българо-македонска комисия.
Коментари Харесай

Нулеви резултати от поредната среща на съвместната комисия с РСМ

Нулеви резултати от 16-тата поредна среща на взаимната българо-македонска комисия. За това заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на комисията, минути след привършване на работата й.

По думите му, на срещата, която трябваше да обясни и реализира единодушие по общата ни история, е била сложена още една алена линия.

Южните ни съседи са оспорили общите корени на българската и македонската писменост. Разговорите са почнали под сянката на случилото се в Република Северна Македония на 8 декември, когато представители на страната декларирали, че Свети Климент е основал македонската нематериалност, книжовност и словесност.

Проф. Димитров напомни, че още в края на 2018 година взаимната комисия е приела рекомендации към двете държавни управления за взаимно честване на Светите братя Кирил и Методий, Свети Климент Охридски, Свети Наум и Цар Самуил.

Резултатите са нулеви. Затънали сме в 10-11 век с РСМ и като виждам с каква лекост нашите македонски историци от Скопие пазят незащитими позиции в интерпретацията на Средновековието, съм с едно безпокойство, че малко мъчно ще върви работата през идната година, изясни проф. Димитров.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР