Нужно е държавата поне за известно време да отделя поне

...
Нужно е държавата поне за известно време да отделя поне
Коментари Харесай

Емил Ефтимов: Основното въоръжение на армията ни е от времената на Варшавския договор

Нужно е страната най-малко за известно време да отделя най-малко 2,5% от Брутният вътрешен продукт за защита, с цел да бъдем съответни на времето. Това съобщи началникът на защитата - адмирал Емил Ефтимов в предаването " Още от деня ".

" Българският боец се промени доста, само че когато отидем на Ново село примерно, на едно обучение, където нашите военнослужещи един до друг демонстрират умения със съдружниците ни, работят в обща осведомителна среда, най-после има един миг, в който всички се строяват, така наречен неподвижен екран. Тогава ми става доста мъчително, когато видя техниката, с която са съдружниците и нашата техника. Когато видя въпросителните в погледа на българските военнослужещи... Защото те дават всичко от себе си, само че има някои неща, които не могат да се наваксат с това въоръжение и техника. И по тази причина за известно време е належащо да се отделят най-малко 2,5 % от Брутният вътрешен продукт за защита, с цел да бъдем съответни на времето ", сподели началникът на защитата.

Той изясни, за какво бюджетът за защита сега, който е малко под 2% от Брутният вътрешен продукт не стига.

" Не за пръв път го споделям, сега бюджетът е окупиран от заплащанията за главните модернизационни планове - F-16, новите кораби, машините. Има няколко други плана, които вървят. И когато забележим заплащанията в годините напред, бюджетът не дава благоприятни условия за финансови разноски, т.е. за това наваксване, за което аз приказвам "

" Основното въоръжение и техника на българската войска е от времената на Варшавския контракт по този начин да кажа. Взимаме самочувствието от това, което можем да вършим. Ние можем съгласно опциите си да работим и да участваме в тези процеси. Необходимо е превъоръжаване с бързи темпове, само че това не значи, че ние нямаме качества и не сме съответни. "
Адмирал Ефтимов акцентира, че за 20 години България в НАТО, армията ни е претърпяла позитивни трансформации.

" В навечерието на 20-годишнината ни от участието в НАТО, можем умерено да заявим, че в действителност направихме верния избор. В тази връзка участието ни в НАТО даде опция българската войска да се трансформира, да има достъп до най-новото в технологиите, във връзка с обмисляне на силите, обмисляне на интервенциите, да работим за оперативна съгласуемост. Да бъдем заслужен съдружник в НАТО. Аз през днешния ден се гордея с българските военнослужещи, които дадоха толкоз доста през тези 20 години. В годините преди 2004 година огромно предизвикателство пред българската войска беше да покрива критериите на НАТО, а те са доста високи, във връзка с стандарти, във връзка с потребление на силите, тренировки, интервенции, учения. За да бъдем признати, ние покрихме тези критерии. Предизвикателството, което имаме оттогава е да ги поддържаме тези стандарти, да ги развиваме. И там малко изоставаме през годините. Можем да наваксаме бързо с малко повече вложения в защитата. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР