Нужни са нов регулаторен модел, ръст на заплащането, нов подход

...
Нужни са нов регулаторен модел, ръст на заплащането, нов подход
Коментари Харесай

Депутат на Бойко алармира за сериозен проблем, засегнати са хиляди: ВиК секторът е цъкаща бомба

Нужни са нов регулаторен модел, растеж на заплащането, нов метод в капиталовата политика за „ ВиК “ бранша, „ водни помощи “ за обществено слабите хора, сподели Николай Нанков, ръководител на парламентарната комисия по районна политика, благоустройството и локално самоуправление по време на Националния конгрес „ За почтено възнаграждение на труда и стабилно бъдеще на бранш ВиК в България “, представен от Българска телеграфна агенция. Форумът е проведен от Национален браншови профсъюз (НБС) „ Водоснабдител “ към КНСБ и фондация „ Фридрих Еберт – България “.
Ако до година и половина не се вземат ограничения, проблемите ще са в пъти по-големи, защото секторът е цъкаща бомба в България, уточни той. По думите му аргументите за това са тежката регулация, която трансформира бранша в бранш, в който удовлетворени няма – както потребителите, по този начин и работещите в него, сподели още той. В бранша се влага съвсем два пъти и половина повече спрямо предходното десетилетие, само че темповете, с които са амортизира ВиК структурата, не дават отговор на потребностите на бранша. Заплащането в бранша е най-ниското спрямо останалите обществени браншове и заплатите са с към 30 на 100 по-ниски в съпоставяне със междинната заплата за страната, уточни още Нанков. По думите му са нужни съществени и доста бързи управнически решения.
Мариян Бухов, ръководител на НБС „ Водоснабдител “ към КНСБ уточни, че в съглашение, подписано през 2021 година с КЕВР, се планува повишение с 15% на заплатите всяка последваща година по отношение на миналата, само че инфлацията „ изяде “ този %. Средната брутна заплата за тази година е 1100 лева, което води до отлив на експерти, както и до искащи да се образоват. Средната възраст на заетите в бранша е над 52 год. Липсват съответни политики и дейности от страна на страната, които да водят до решения отсега нататък. Против сме навлизането на частни задгранични или наши вложители, секторът би трябвало да е приоритет на страната, добави той. Сегашният регулаторен модел обаче няма да докара до стабилно развиване на бранша, а заплатите няма да могат да доближат междинните за страната, уточни още Бухов. В края на тази година изтича тактиката за ръководството на бранша, напомни Бухов и изрази подготвеност за експертни диалози. Против сме навлизането на частни задгранични или наши вложители, секторът би трябвало да е приоритет на страната, добави той.
Калина Дренска, представител на фондацията, сподели, че когато става дума за трудови права, се приказва и за обществени права, за обществено търпима цена на водата, за ограничения, допринасящи за това цената на водата да не бъде плащана от по-уязвимите в обществото. Застанахме зад този конгрес, с цел да се търсят обществени решения, обществото да не изоставя свои членове на опашката, сподели още тя. По думите ѝ без единна визия за ръководство на ресурсите,трудно можем да се приказва да резистентен зелен преход.
Притеснителен е отливът от искащи да се образоват като инженери, сподели Ренета Колева, заместник- министър на околната среда и водите. По думите ѝ даже и да има завършващи тази компетентност, те се насочват към работа в ИТ-сектора. Все още нямаме и резултат за обезпечаване на нараснало възнаграждение на фрагментите, работещи в бранша, сподели още тя. Без фрагменти каквито и политики да се вършат, няма по какъв начин те да бъдат изпълнявани, добави Колева.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР