Нужна е вътрешна алтернатива за развитие на технологииПрекомерните разходи за

...
Нужна е вътрешна алтернатива за развитие на технологииПрекомерните разходи за
Коментари Харесай

Учени: Европа трябва да избегне ВЕИ зависимостта си от чужбина

Нужна е вътрешна опция за развиване на технологии

Прекомерните разноски за сила в Европа спрямо Китай водят до възходящ риск от взаимозависимост (снимка: CC0 Public Domain)

В своя блян към реализиране на енергийна самостоятелност и запазване на климата Европейски Съюз би трябвало да акцентира на насърчаването на личното произвеждане на ВЕИ технологии и поправяне на енергийния отпечатък на тази активност. В противоположен случай рискуваме да преминем от една взаимозависимост към друга, което е надалеч от постигането на самостоятелност, още по-малко пък водачество.

Италиански откриватели са оценили световната верига за доставки във фотоволтаичния бизнес и споделят, че тактиката на Европейски Съюз за климата би трябвало да насърчи вътрешно-европейското произвеждане на технологии за възобновима сила. В противоположен случай тя е на път да размени една взаимозависимост – от изкопаемите горива – с друга взаимозависимост – от вноса на ВЕИ технологии.

Изследователите са от италианския университет Roma Tre и са разгледали световните зависимости при фотоволтаичните вериги за доставки, с фокус върху Китай, Европейския съюз, Япония, Южна Корея и Съединените щати от 2007 до 2021 година Постигането на екологични цели посредством тактиката на „ пазаруване от чужбина “ ще има нездравословни последствия за устойчивото развиване за Европейски Съюз, заключават учените.

Въпреки неотдавнашните старания на Европейския съюз да възобнови производството на фотоволтаични съставни елементи в някои страни-членки, той си остава уязвим откъм стратегически зависимости, заключават откривателите. Вносът на технологии от чужбина заради неналичието им на вътрешния пазар носи прекалено много опасности. 
още по темата
Когато става дума за фотоволтаика, Европа има някои значими зависимости, наред с някои основни конкурентни преимущества, разяснява водещият откривател Франческо Креспи.

„ Например, нашето изследване откри конкурентно преимущество за Европа в производството на машини, употребявани във фотоволтаичната промишленост. Това предимство обаче е в риск. То може бързо да бъде унищожено при липса на специфична тактика за по-нататъшно подсилване на европейската конкурентоспособност във ВЕИ сегмента. От друга страна, ние идентифицираме производството на инвертори като бранш, където зависимостите наподобяват изключително проблематични – и където са нужни незабавни дейности “, споделя Креспи.

Изследователите са разпознали възходящи разлики в индустриалните разноски сред Европа и Китай през интервала 2022-23 година До огромна степен разликата се изяснява с несъразмерните разноски за сила в Европа спрямо Китай, според Креспи.

„ Това не значи, че би трябвало да приемем да поддържаме актуалните равнища на едностранна взаимозависимост. Напротив, в сегашния геополитически сюжет е от значително значение да се избегне прекосяването от една взаимозависимост – от изкопаемите горива и техните снабдители – към друга. Разбира се, процесът би трябвало да бъде еволюционен. Той не може да бъде осъществен без обща и ефикасна европейска индустриална тактика, позволяваща потребление на софтуерни и индустриални синергии и икономии от мащаба, изключително във връзка с създаването и производството на фотоволтаични съставни елементи от последващо потомство “, разяснява Креспи.

Учените базират своя разбор на данни за търговията от базата данни Comtrade на Организация на обединените нации и патентната база данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Ключово умозаключение от изследването допуска, че по-голямата софтуерна специализация може да смекчи мощните зависимости в световната фотоволтаична верига за доставки.

„ Фотоволтаичната промишленост е един от най-подходящите претенденти за използване и тестване на успеваемостта на нов политически метод, при който задачите за климата, софтуерния суверенитет и задачите за стратегическа самостоятелност вървят ръка за ръка, с цел да се усилят оптимално устойчивостта, сигурността и опциите за напредък за зелена промяна на стопанската система “, споделят учените.

Изследователската група показа своите констатации в специфичната обява „ Технологичен суверенитет и стратегически зависимости: казусът с фотоволтаичната верига за доставки “, която неотдавна беше оповестена в Journal of Cleaner Production.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР