Нуждаем се от решение, основано на взаимното уважение и на

...
Нуждаем се от решение, основано на взаимното уважение и на
Коментари Харесай

Ковачевски: Разговорите между Скопие и София се водеха преди от пропагандисти, днес има позитивна енергия

Нуждаем се от решение, учредено на взаимното почитание и на европейските полезности. Това решение би трябвало да докара до повдигане на ветото и да послужи като основа за положително съдействие сред двете страни, споделя министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски в изявление за белгийския всекидневник "Либр ", отдадено на връзките с България и представено от МИА. По думите му, процесът на започване на присъединителни договаряния с Европейски Съюз е бил прекомерно дълъг и по тази причина всички старания са ориентирани към ускорение на диалозите с България.
 
"Имаме консенсус за евроатлантическата интеграция на страната. Постигнахме една от задачите си - участието в НАТО, само че към момента не и задачата за присъединение към Европейски Съюз. Взехме сложни решения, с цел да можем да се присъединим към НАТО и да стартираме договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Съюзът би трябвало да извърши обещанията си към Северна Македония, като се вземат поради четирите позитивни отчета на Европейската комисия за развиването на страната ", споделя Ковачевски.
 
Той добави, че началото на присъединителни договаряния на Северна Македония ще даде подтик и на други страни от района и ще ги стимулира да ускорят напъните си за отваряне или продължение на присъединителните договаряния.
Според Ковачевски преди диалозите сред Скопие и София са били водени от пропагандисти, до момента в който сега се генерира положителна сила.
 
"Ние организирахме плодотворна полемика и достигнахме до заключението, че би трябвало да бъде възобновено доверието сред двете държавни управления, обществата и жителите. В предишното дебатът беше воден от пропагандисти, което имаше отрицателно отражение върху медиите и възприемането на обстановката измежду жителите на страните ", сподели министър председателят на Северна Македония.
 
Той се спря на визитата на българския министър председател Кирил Петков в Скопие, взаимното съвещание на двете държавни управления и основаването на четири работни групи по време на визитата му в София.  "Министерствата на външните работи са натоварени с работата по политическите въпроси, проектодокументите се приготвят сега. Веднага щом имаме осезаеми резултати, утвърдени и от двете страни, документът ще бъде разгласен и в двете страни посредством плануваните в закона процедури ", означи Ковачевски.
 
Той сподели още, че решението би трябвало да се основава на взаимното почитание и на европейските полезности. "Това решение би трябвало да докара до повдигане на ветото и да послужи като основа за положителното съдействие сред двете страни ", акцентира министър председателят на Северна Македония. 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР