Нужда от амбициозни реформи, по-високи инвестиции, борба с корупцията и

...
Нужда от амбициозни реформи, по-високи инвестиции, борба с корупцията и
Коментари Харесай

ОИСР: За да настигне богатите, България има нужда от амбициозни реформи

Нужда от амбициозни промени, по-високи вложения, битка с корупцията и стягане на фискалната политика. Това са главните рекомендации на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) към България в последният отчет на институцията, показан през днешния ден в София в наличието на половината служебно държавно управление, отпред със служебния министър председател Гълъб Донев.

Според специалистите на Органицията, без осъществяването на тези и други нужни условия България няма по какъв начин да настигне стандарта на живот в богатите страни. Към момента София покрива едвам 50% от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията по отношение на междинните цифри за Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Настоящият отчет бе поръчан от службното държавно управление. Предишният излезе преди две години и тогава имахме вяра, че сме подготвени за участие, само че вътре в Организацията не бе реализиран цялостен консенсус за приемането на страната ни. Сега излиза наяве, че имаме още много път за извървяване, въпреки отчетът да акцентира, че България има прогрес, само че той е прекомерно муден. Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман разгласи, че през 2000 година този индикатор е бил 30% за България по отношение на междинното за организацията.

В конкретика - отчетът акцентира, че " фискалната политика ще се нуждае от стягане, с цел да помогне за справяне с инфлацията. "  

" Текущата поддръжка за намаляване на въздейтвието на високите разноски за сила би трябвало да бъде по-внимателно ориентирана, с цел да се сведе до най-малко инфлационният напън ", написа още в текста. 

И още - подобряването на данъчната система и намаляването на недекларирания труд биха спомогнали за подсилване на обществените финанси, до момента в който основаването на по-добър бизнес и капиталов климат би спомогнало за стимулиране на растежа и стандарта на живот. 

Организацията за икономическо сътрудничество и раз предлага увеличение на налозите свързани с околната среда, собствеността и наследството. Важно е да се преразгледа и системата за обществени грижи, като по този начин може да се усъвършенства обществената поддръжка. Според данните на Организацията за икономическо сътрудничество и раз половината от всички данъкоплатци у нас са регистрирани като получаващи минималната заплата.

Основен проблем за България е и демографията. Застяраващото население, ниската раждаемост и високата смъртност, дружно с емиграцията, са спънка пред капацитета за напредък. Докладът споделя, че съществуват и несъответствия на пазара на труда с равнище на претовареност над 90% от служащи с висше обучение и цели 42% от работоспособните, които нямат уместно обучение. В резултат се предлага промяна на образованието и спомагателното образование на към този момент възрастни и работоспособни хора, по-добри грижи за децата и ограничения за противоположна имиграция. 

И още нещо значимо - Организацията за икономическо сътрудничество и раз в директен текст предизвестяват, че раздаването на помощи на калпак и увеличение на приходите по административен път, плюс увеличените пенсии, основават " риск от вторична инлация ".

И най-после Организацията за икономическо сътрудничество и раз, предстоящо, натъртва на промените свързани с битката с корупцията. 

" Корупцията постанова високи транзакционни разноски на бизнеса. Защитата на лицата, подаващи сигнали за нередности, към този момент е закрепена в закона. Въпреки това системата за разкриване и следствие на корупцията е фрагментирана ", написа в отчета. 

Пише и че би трябвало да се сътвори механизъм за дейно следствие на основния прокурор.  

Според премиера Донев България може да приключи процеса по присъединение до 3 години.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР