НСИ осъществи 257 статистически изследвания и дейности за 2017 г.

...
НСИ осъществи 257 статистически изследвания и дейности за 2017 г.
Коментари Харесай

Вижте решенията на Министерския съвет от днес

Национален статистически институт реализира 257 статистически проучвания и действия за 2017 година
Правителството одобри Отчет за осъществяването на Националната статистическа стратегия и за активността на Националния статистически институт (НСИ) през 2017 година и стратегия за 2018 година.
През миналата година Национален статистически институт реализира общо 257 статистически проучвания и действия като редуцира периодите за произвеждане и разпространяване на данните до крайните консуматори. Въведе електронни въпросници и особено създадени уеббазирани приложения за статистически проучвания в разнообразни области, което доста увеличи качеството и усъвършенства шерването на информацията.
За първи път бяха показани „ Макроикономическа статистика - Финансова статистика и нефинансови национални сметки “, уеббазирано приложение „ Лечебни и здравни заведения “, данни за цените на природния газ и електрическата енергия за битови и крайни небитови клиенти, тримесечни показатели на цените на „ Юридически и счетоводни дейности; консултантски действия в региона на ръководството “ и други.
Включени са нови проучвания и действия за 2018 г„ измежду които пилотно проучване за насилието, основано на сексуален симптом, анонимизирани данни за научни и проучвателен цели, създаване на система от статистически знаци „ Цели за стабилно развиване 2030 “, Статистика на цените. Показатели за недвижимите парцели.

Мария Беломорова става член на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт
Мария Беломорова - шеф на дирекция „ Бюджет и финанси “ в Министерството на здравеопазването е избрана за член на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт. Тя заема мястото на Мирослав Ненков.
Промяната в състава на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) е по отношение на измененията в управлението на Министерството на здравеопазването.
По закон надзорът се състои от по един представител на всяка от национално представителните организации на работодателите и синдикатите и еднакъв на тях брой членове, избрани от държавното управление, един от които наложително е заместител изпълнителен шеф на Националната организация за приходите.

Правителството предлага да се освободи офицер от Висшия команден състав
Правителството предлага на Президента да издаде декрет, с който да освободи генерал-майор Тодор Дочев от длъжността „ Заместник-командващ на Съвместното командване на силите “.
Генерал-майор Дочев е номиниран за заемане на служба отвън територията на страната.

СУ „ Св. Климент Охридски “ получава четириетажна постройка в София
Одобрено беше отнемането на парцел от Професионалната гимназия по облекло „ Княгиня Мария Луиза “ в София, бул. Черни връх №37, с цел да бъде възложен безплатно на Софийският университет „ Св. Климент Охридски “. Той е с повърхност 9830 кв. м. и се дава с издигнатата в него четириетажна постройка на повърхност от 1175,74 кв. м. Предоставянето на парцела ще даде условия за основаването на образователна база за образование по предклиничните дисциплини на студентите от Медицинския факултет към университета. През 2015 година, заради неизползването на цялостния потенциал на постройката - благосъстоятелност на гимназията, министърът на образованието и науката е определил държавен парцел на ул. „ Балша “ №2 за нов формален адрес на Професионалната гимназия по облекло, който да се употребява взаимно с Професионалната гимназия по текстил и фешън дизайн, считано от образователната 2018/2019 година.
Правителството утвърди и решение за отчуждаване на парцели и елементи от парцели - частна благосъстоятелност, за държавна потребност, нужни за построяването на Автомагистрала „ Струма “, лот 3.3, с обсег от км 397+600 и етапна връзка към действителен път I-1 (Е79) и нова пътна връзка на път I-1 (Е79) с общински път с. Ново Делчево - с. Дамяница. Имотите са в землището на община Сандански, а финансирането се обезпечава от Агенция „ Пътна инфраструктура “.
Министерският съвет одобри и решение за продажба на парцел, благосъстоятелност на България в град Монтевидео, Източна република Уругвай. Имотът е апартамент, който не е бил употребен от закриването на дипломатическото ни посланичество през 1998 година, само че продължава да генерира разноски под разнообразни такси и застраховки. Недвижимата благосъстоятелност ще бъде продадена за не по-малко от 285 хиляди щатски $.
Беше утвърдено и решение Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията да получи безплатно аграрен парцел с повърхност 102 кв. м. и метод на трайно прилагане - ж.п. линия в землището на село Завой, община Тунджа. Той ще бъде употребен за реализацията на обект „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив-Бургас - фаза 2 “. До в този момент парцелът - обществена държавна благосъстоятелност се е управлявал от регионалния шеф на Ямбол.
Кабинетът лиши правото на ръководство върху парцел обществена държавна благосъстоятелност от Изпълнителната организация по селекция и репродукция в отглеждането на животни към Министерството на земеделието, храните и горите и го даде за ръководство на регионалния шеф на Добрич. Причината е, че парцелът е с отпаднала нужда за земеделското ведомство. Имотът е с повърхност 11 696 кв. м. дружно с издигнатите в него две селскостопански здания и се намира в гр. Добрич, промишлена зона „ Север “, бул. „ 25-и септември “ № 98.

Одобрен е Пакет „ Вместимости за горива за летища на НАТО “ на територията на България
Министерският съвет одобри решения, с което утвърждава осъществяването на Пакет от качества CP 9А0995 „ Вместимости за горива за летища на НАТО " на територията на България. Той обгръща оборудванията за предпазване на горива и горивопроводите за потребностите на военновъздушните бази. Реализира се по Програмата на НАТО за вложения в сигурността (NATO Security Investment Program, NSIP).
Целта на документа е да обезпечи съответна инфраструктура за горива (резервоари, тръби, помпи и съоръжения) за летищата на военните сили на НАТО, както и употребата, финансирането и поддържането на инфраструктурата за предпазване на горива в поддръжка на оперативните условия за въздушно базиране на НАТО.
Така България ще бъде в положение да извърши поетите военни задължения, произлизащи от пълноправното участие на страната в НАТО, с което ще бъдат нараснали оперативните качества за гарантиране на националната сигурност и консолидиране към груповата защита.

България ще ратифицира Техническо съглашение за взаимна поддръжка посредством продан на услуги в региона на превоза по повърхността за обезпечаване на действия на въоръжените сили
Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира със закон Техническо съглашение сред министъра на защитата на Кралство Белгия, министъра на защитата на Френската република, Федералното министерство на защитата на Федерална република Германия, Министерството на защитата на Италианската република, министъра на защитата на Кралство Нидерландия, Министерството на защитата на Кралство Норвегия, министъра на защитата на Кралство Испания и държавния секретар по защита на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия по отношение на взаимна поддръжка посредством продан на услуги в региона на въздушния превоз и действия на военновъздушните сили и Техническо съглашение сред Министерството на защитата на Кралство Дания, министъра на защитата на Кралство Нидерландия, министерството на защитата на Кралство Норвегия и Министерството на защитата на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия по отношение на взаимна поддръжка посредством продан на услуги в региона на превоза по повърхността за обезпечаване на действия на въоръжените сили.
Техническите съглашения и плановете на Ноти за присъединение на към тях бяха утвърдени от Министерския съвет на 30 август 2017 година Нотите за присъединение са подписани от българска страна на 20 октомври 2017 година С цитираното Решение на Министерския съвет, Република България ще бъде в положение да извърши поетите задължения, произлизащи от участието на страната в НАТО, с което ще бъдат нараснали отбранителните качества за гарантиране на националната сигурност и консолидиране към груповата защита.

Правителството утвърди план на Споразумение с Босна и Херцеговина за предварителна защита при бедствията
Министерският съвет утвърди план на Споразумение сред Съвета на министрите на Босна и Херцеговина и държавните управления на другите страни членки на Инициативата за подготвеност и предварителна защита при бедствия в Югоизточна Европа.
Подписването на Споразумението ще бъде значим израз на волята на страните - членки на Инициативата за подготвеност и предварителна защита при бедствия в Югоизточна Европа (DPPI SEE) за определяне на по-тясно районно съдействие и надграждане на уговорките според Меморандума за съгласие по отношение на националната рамка на DPPI SEE, подписан от Съвета на министрите на Република Албания, Съвета на министрите на Босна и Херцеговина, държавните управления на България, Хърватия, Република Македония, Черна гора, Словения, Сърбия, Турция и Румъния в сходство с националното законодателство и интернационалните контракти, по които страните са страни.
Компетентен орган за използване на съглашението от българска страна е Министерство на вътрешните работи.

Румъния ще се причисли към Европейската стратегия за тактически въздушен превоз
Правителството утвърди присъединението на Румъния към техническо съглашение сред министъра на защитата на Кралство Белгия, Министерството на защитата на Република България, Министерството на защитата на Чешката република, министъра на защитата на Френската република, Федералното министерство на защитата на Федерална република Германия, Министерството на защитата на Италианската република, министъра на защитата на Великото херцогство Люксембург, министъра на защитата на Кралство Нидерландия, Министерството на защитата на Кралство Норвегия, Министерството на националната защита на Португалската република и министъра на защитата на Кралство Испания по отношение на Европейската стратегия за тактически въздушен превоз и установяването в Испания на Европейски център за тактически въздушен превоз (ЕПТВТ И ЕЦТВТ ТС).
С решението се основават нужните условия за задълбочаване на добросъседските взаимоотношения с Румъния, както и за повишение на оперативната съгласуемост сред съставените елементи за тактически въздушен превоз на Европейските страни.

България и Катар ще си сътрудничат в региона на младежта и спорта
България и Катар ще си сътрудничат в региона на младежта и спорта. Министерският съвет утвърди Меморандум за съгласие за съдействие в региона на младежта и спорта сред двете държавни управления, като основа за водене на договаряния.
Двете страни ще предизвикват двустранното другарство и ще укрепват съдействието, в региона на младежта и спорта, посредством обмяна на информация и отзиви по въпроси, касаещи младежта и спорта, замяна на предложения за присъединяване в срещи и други конгреси, както и поощряване на продан на делегации, треньори, младежи, експерти и ръководители в региона на младежта и спорта.
Сферите на съдействие обгръщат спорта за всички, спорта за хора с увреждания, спорта за високи достижения, спортната медицина, антидопинговата активност, младежките политики, създаването и осъществяването на планове в областта на младежта, спортни лагери, ръководство и поддръжка на спортни уреди и други
Предвижда се учредяването на смесена комисия, която да работи за осъществяването на клаузите в Меморандума. Тази комисия ще се събира един път годишно и ще наблюдава организацията и координирането на стратегиите.
Изпълнителна организация „ Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ е избрана за Управляващ орган на програмата
Правителството дефинира Изпълнителната организация „ Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ за Управляващ орган на Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “.
С решението се плануват и промени в Националната методология за установяване на размерите на единна ставка за финансиране на действия за организация и ръководство на планове, съфинансирани от Европейските структурни и капиталови фондове, като се уточни определянето на основата за пресмятане на съответния размер на единната ставка.
По този метод се чака да се облекчи административната тежест за бенефициентите и Управляващите органи при отчитане и верифициране на разноските за организация и ръководство, както и да се понижи равнището на неточност на стратегиите, с цел да се способства за по- ефикасното потребление на европейските фондове.

България поддържа Полша при обжалване решението на Европейска комисия по отношение на емисионните равнища от топлоелектрическите централи
България ще поддържа Полша в настояването й за анулация решението на Европейската комисия от 31-ви юли 2017 година за най-хубави налични техники за огромните горивни съоръжения. Министерският съвет утвърди на днешното съвещание позицията на страната ни по дело Т-699/17, формирано по тъжба на Република Полша против Европейска комисия пред Общия съд на Европейския съюз. В позицията на страната ни се отбелязва, че признатите стойности за равнища на нездравословни излъчвания са амбициозни и нереалистични за реализиране от съществуващите в България огромни горивни съоръжения.
С признатото от Комисията тази година решение се завишават в забележителна степен условията към топлоелектрическите централи във връзка с емисионните равнища на нездравословни субстанции в атмосферата. Прилагането му у нас би наложило вложението на обилни финансови средства от топлоелектрическите централи, които създават над 40% от електрическата енергия в България.

Отпускат се в допълнение 10 млн. лв. за Софийския университет
Правителство обезпечава спомагателни средства в размер 10 млн. лева За Софийския университет „ Св. Климент Охридски” за 2018 година. Част от средствата ще се употребява за поддръжката на постройките, които Софийският университет стопанисва. Това са 18 здания, които са оповестени за недвижими монументи на културата - измежду тях са централната постройка на Университета
Ректората, Университетска библиотека, постройките на Биологическия факултет, Факултетът по публицистика и всеобща връзка, Богословският факултет и други
Тези здания, строени през XIX-XX век, са в тежко положение във връзка с енергийна успеваемост, съоръжения, фасади и дограма. Те се нуждаят от неотложни поправки и изискват сериозен финансов запас за употреба, стопанисване, ремонтни и реставрационни действия. Стопанисването им през последните 9 години е сериозен проблем, макар че университетът непрестанно търси спомагателни запаси, както с планове, по този начин и с помощи.
Допълнителните средства са за поддръжка и благоустройство, консервация и реституция, спешни и настоящи поправки и промени, запазване и стопанисване на постройките, оповестени за недвижими монументи на културата от Националния институт за паметниците на културата (НИПК).
Друга част от средствата ще е за въвеждане на единна осведомителна система, която според концепцията за развиване на университета би разрешила да се усъвършенстват главните действия и процеси и премисли тяхната цена, което да докара до възстановяване на финансовото положение на институцията. Със системата ще се обзет всички обучаеми, човешки запаси, клиенти, снабдители и остойностяване на всяка активност. Така ще се сътвори опция да се разширят предлаганите услуги и да се оферират нови. Необходимите средства за застраховане на тези разноски са в размер на 1 млн. лв..

Одобрени са промени в Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година
Правителството одобри Решение за изменение на Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година (ПМДР). Измененията имат за цел да подобрят ръководството и отчитането на резултатите от използването на Програмата. Промените обгръщат актуализиране на органите за ръководство и надзор на ПМДР и прецизиране на дублирани или изчезнали знаци в нея.
С Решение на Министерския съвет № 573 от 2016 г.за изменение на Решение № 792 на Министерския съвет от 2013 година за установяване на органи, виновни за ръководството, контрола, координацията и одита на Европейските структурни и капиталови фондове и други принадлежности и начинания на Европейския съюз през интервала 2014-2020 година, ИАРА е изключена като междинно звено на Управляващия орган на ПМДР. А според Решение на Министерския съвет № 223 от 2017 година за одитен орган за програмата, финансирана със средства от Европейския фонд за морско дело и риболовство, е избрана ИА „ Сертификационен одит на средствата от Европейските аграрни фондове “. С актуалното решение тези две промени се отразяват в ПМДР.
Направени са и механически корекции, с които се отстраняват повтаряне в другите текстове на знаци за резултат по плановете, като смяна на горивната успеваемост на плавателния съд при лов на риба, смяна в цената на продукцията от аквакултури и смяна в чистата облага на бенефициента. Допълват се и изчезнали знаци като основаване на работни места и други.

България сезира съда на Европейски Съюз за решение на Европейска комисия, изключващо от финансиране разноски за земеделие
Правителството одобри позиция за сезиране от името на Република България на Общия съд на Европейския съюз. Тя се отнася за изключване от финансиране от Европейски Съюз на някои разноски, направени от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони (ЕЗФРСР). Оспорва се Решение за осъществяване (ЕС) 2017/2014 на Европейската комисия от 8 ноември 2017 година
Българските управляващи смятат, че при установяване на размера на финансовата промяна, Европейска комисия е нарушила използваното секторно законодателство в границите на финансирането на селските региони, насоките за установяване на финансови корекции и правните правила.
Основни претекстове на българските управляващи са неразбираемите критерии и насоки на Европейска комисия във връзка с изискуемия обсег на надзор в нарушаване на правилото на правна сигурност и позоваване на пропуски в контрола, прилаган от Република България в нарушаване на правилата на целенасоченост и положително финансово ръководство, както и нарушена процедура по член 52 от Регламент (ЕС) № 1306/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 година
Искането за анулация на Решението за осъществяване 2017/2014 на Комисията е възможно заради обстоятелството, че Съдът на Европейския съюз реализира надзор по отношение на законосъобразността на актовете на Комисията и е способен да се произнася по искове на държавата-членка по силата на член 263 от Договора за действието на Европейския съюз.
С решението България слага искане към Общия съд на Европейския съюз да анулира решението в елементи от него по бюджетна позиция 6711, в които се изключват от финансиране от страна на Европейски Съюз по ЕЗФРСР някои разноски на Република България в размер на 11 685 774,48 евро. България слага искане към съда и да осъди Европейската комисия да заплати правосъдните разходи.

България дава 300 000 евро за ремонт на Българския културен дом в Будапеща
Правителството отпусна 300 000 евро за възобновяване и разширение на Българския културен дом в Будапеща, Унгария.
Средствата ще бъдат заделени от бюджета на Министерството на външните работи за 2018 година в интерес на Българското републиканско самоуправление в Будапеща, което, дружно с Дружеството на българите в Унгария, интензивно подкрепят отличните исторически и културни връзки сред България и унгарската страна.
Българският културен дом в Будапеща е открит през 1957 година и е издигнат с дарения на фамилиите на българските градинари в Унгария, домът се е трансформирал в най-важният нравствен и културен център на общността. В него се означават всички български национални и обичайни празници.
В настоящето си положение Българският културен дом не дава отговор на условията за многофункционално културно средище и има потребност от ремонт. По тази причина Българското републиканско самоуправление и Дружеството на българите в Унгария възнамеряват неговото възобновяване и разширение, като към този момент са подготвени проучвателните и макетните планове за реконструкцията.

Правителството предлага промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата
Правителството предлага на Народното събрание промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.
Главната цел на измененията в Закона е да бъдат въведени в българското законодателство условията на Директива 2014/89/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 година за определяне на рамка за морско пространствено обмисляне. По този метод ще се дефинират обсега, дилемите и наличието на Морския тримерен проект на Република България, реда и изискванията за неговото координиране, приемане, одобрение и поддържане в настоящо положение, както и способите за обезпечаване на неговата гласност. Като способен орган за използване на морското пространствено обмисляне и за разработване на Морския тримерен проект на Република България се дефинира министърът на районното развиване и благоустройството.
За всички кораби, които се намират или минават през морските пространства и вътрешните водни пътища на България, се вкарва условие да употребяват в оборудването си система за автоматизирана идентификация (AIS) непрестанно през целия интервал, в който тези кораби са в морските ни пространства, надлежно и в българския сектор на река Дунав.
Законопроектът включва забележителна група правила, с които се усъвършенства законовата наредба на устройственото обмисляне, капиталовото планиране и строителството на пристанища и профилирани пристанищни обекти.
Промените плануват Министерският съвет по предложение на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията, министъра на защитата и министъра на вътрешните работи да одобри Национален проект за търсене и избавяне в региона, за който България дава отговор.

Правителството утвърди Наредба за значителните условия и оценяване на сходството на персоналните защитни средства
Правителството утвърди Наредба за значителните условия и оценяване на сходството на персоналните защитни средства. Тя касае както потребителски артикули, измежду които слънчеви очила, скиорски каски и каски за велосипедисти, по този начин и за професионална приложимост - защитно облекло и обувки, индустриални каски и други
Наредбата основава нужните условия за директното използване на Регламент (ЕС) 2016/425 на Европейският парламент и на Съвета от 9 март 2016 година по отношение на персоналните защитни средства. Регламентът ще се ползва за по-широк кръг артикули, като да вземем за пример такива, които защищават потребителя от изгаряне в семейството. От позиция на риска избрани типове персонални защитни средства към този момент се постанова да бъдат оценени по отношение на по-високи критерии. Ново състояние е, че производителят на персонални защитни средства ще би трябвало да дава Европейски Съюз декларацията за сходство дружно със самия артикул или най-малко да уточни интернет адреса, на който тази декларация е налична. Производителите на персонални защитни средства, които ще продължат да се оферират на пазара след 21 април 2019 година, ще би трябвало да открият до каква степен променените условия в новоприетото европейско законодателство постановат ново оценяване на сходството на техните артикули. Декларациите за сходство и документите, издадени по реда на остарялата инструкция остават годни до 21 април 2023 година
Въвежда се ново обвързване за производителите, вносителите и дистрибуторите, обвързвано с обезпечаване на проследимост на персоналните защитни средства. Тези стопански оператори ще би трябвало да поддържат информация (регистър) за всеки стопански оператор, който им е доставил даден артикул, и за всеки на който те са доставили даден артикул. Тази информация би трябвало да е налична за период от 10 години от датата на доставката.

Поставят се под надзор нови 10 субстанции
Правителството одобри смяна на Наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични, с която се слагат под надзор нови 10 субстанции посредством включването им в Списък I – „ Растения и субстанции с висока степен на риск за публичното здраве, заради нездравословния резултат от злоупотребата с тях, неразрешени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина “ и Списък III – „ Рискови субстанции “ на Наредбата.
Очакваният резултат от предлаганата смяна е да се ограничи рискът от корист с веществата, попречване на трафика и разпространяването им.
Пет от веществата се включват в Списък I, съгласно решение на Комисията по наркотичните субстанции към Организация на обединените нации, с което се слагат под интернационален надзор нови субстанции посредством включване в описите на Конвенциите на Организация на обединените нации по упойващите и психотропните субстанции.
Четири субстанции се включват по предложение на Министерството на вътрешните работи и Военномедицинска академия, въз основа на мнение на Експертния съвет към Националния съвет по наркотичните субстанции.
В Списък III на Наредбата се включва вещество въз основа на мнение па Експертния съвет към Националния съвет по наркотичните субстанции, на база получена нота от Международния съвет за надзор на опиатите, с която се осведомят страните за нови субстанции, сложени под интернационален надзор според Конвенцията за психотропните субстанции.
С смяната също по този начин се трансферират от Списък II - „ Вещества с висока степен на риск, намиращи приложение в хуманната п ветеринарната медицина “ в Списък I метаболитите на веществото кокаин - екгонин и неговите естери и деривати.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР