Новозеландските планински папагали Кеа са по-умни, отколкото се предполагаше досега,

...
Новозеландските планински папагали Кеа са по-умни, отколкото се предполагаше досега,
Коментари Харесай

Тези папагали могат да правят статистически прогнози

Новозеландските планински папагали Кеа са по-умни, в сравнение с се предполагаше до момента, и показват сходно с човешкото държание, когато преценят статистически вероятности, оповестяват ДПА и ТАСС, базирайки се на обява в сп. " Нейчър къмюникейшънс ".

" Резултатите от изследването са изненадващи , защото отразяват тези на кърмачета и шимпанзета в сходни проби ", споделя Амалия Бастос от изследователския екип от университета на Окланд.

В опит шест папагала Кеа в началото били подготвени, че в случай че изберат черен жетон, ще получат премия, както и че ще се разминат с нея, в случай че " заложат " на оранжев жетон.
 Папагали Кеа iStock/Getty Images
След това на птиците били показани два буркана със смесени жетони, като в единия били сложени повече черни, а в другия преобладавали оранжевите. Когато им бил предлаган прикрит жетон , папагалите непрекъснато избирали ръката, протегнала ръка към буркана с повече черни жетони.

Специалистите също така са тествали способността на папагалите Кеа да ползват обществена информация, научавайки кой от тях е по-вероятно да избере черен жетон.

Към днешна дата е известно, че единствено шимпанзетата и хората са способни да боравят с информацията по този метод.
 Папагали Кеа iStock/Getty Images
" Един от свещените граали на проучванията на изкуствения разсъдък е видът рационални разсъждения , които хората показват, обединявайки голям брой източници на информация в една прогноза или преценка за това какво ще се случи отсега нататък ", споделя Алекс Тейлър от изследователския екип.

Проучването подсказва, че аспектите на тази дарба евентуално са еволюирали два пъти на нашата планета - при приматите и при птиците. На базата на резултатите откривателите на изкуствения разсъдък могат да почерпят ентусиазъм и от птичия мозък.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР