Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн защити стратегията си за борба с

...
Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн защити стратегията си за борба с
Коментари Харесай

Делта вариантът поставя на изпитание антиковид стратегията на новозеландската премиерка |

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн отбрани тактиката си за битка с ковид в миг, в който разпространяването на разновидността Делта слага под въпрос нейната политика, увенчана до момента с триумф, съобщи Франс прес.

Миналата седмица в Окланд беше открит инфектиран с Делта разновидността след шест месеца на нито един случай на вътрешно предаване на ковид. От този един случай пламна най-голямото до момента огнище в страната, с общо 277 инфектирани, като единствено през днешния ден бе обявено за 68 нови случая.

Ардърн счита, че Нова Зеландия може да се отърве напълно от ковид, само че в страната започнаха диспути дали нейната тактика, известна като " Нула коронавирус ", е уместна. Тя включва затваряне на границите, слагане в изолираност, следене на контактите и тестването им за цялостно елиминиране на вируса от територията на страната.

В близка Австралия министър председателят Скот Морисън сподели, че тази тактика просто е неуместна и че Нова Зеландия няма да се оправи. В продължение на 18 месеца Австралия също преследваше задачата " Нула коронавирус ", само че в този момент, с новата вълна на болест с Делта, някои представители на управляващите към този момент приказват за преодоляване на епидемията, а не за елиминиране на вируса.

Самата Ардърн споделя, че въпросите за стратегията ѝ не я безпокоят, и акцентира триумфа на антикоронавирусната политика на Нова Зеландия, в която има единствено 26 умряли от COVID-19 при население от 5 милиона души.

" Искахме да спасим живота на хората и го направихме. Искаме обаче и хората да живеят живота си по един допустимо най-нормален метод и имахме по-малко от която и да било страна в света интервали на рестрикции ", съобщи новозеландската премиерка и добави, че задачата ѝ е била опазване на работните места и връщане на стопанската система в равнищата преди пандемията.

Според нея може да бъдат премислени различни политики, в случай че те биха повишили % на имунизирани в страната, който в този момент е най-ниският измежду развитите страни.

В Нова Зеландия е изцяло имунизирано към една пета от популацията.

" Никой не може да прибягва до безконечност до локдауни и нашето желание не е такова. Но за момента, до момента в който ние продължаваме да имунизираме хората, то елиминирането на вируса си остава нашата цел и ние можем да я реализираме ", сподели в умозаключение Ардърн.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР