Нововавилонското царство – 626-539г. г. пр.н.е. Нововавилонската империя просъществувала до царуването

...
Нововавилонското царство – 626-539г. г. пр.н.е.
Нововавилонската империя просъществувала до царуването
Коментари Харесай

Десетте най-краткотрайни империи

Нововавилонското царство – 626-539г. година пр.н.е.

Нововавилонската империя просъществувала до царуването на Кир Стари (559-530 пр.Хр.). Началото на империята било сложено след разпадането на Асирия, а краят почнал при издигането на Ахеменидска Персия. Колапса на Асирия станал причина, Нововавилонската империя да просъществува – нападателната политика на вавилонските царе се възползвала от създалото се тежко състояние на асирийците, само че това не било задоволително. Липсата на консолидация на новозавзетите земи довела до антагонизиране на многочислените нации и племена, които живеели в Месопотамия. Така Персия се възползвала и бързо разрушила проспериращата империя.

Атинската империя – 454-404г. прочие Хр.

Морската мощност на Атинската таласократия всявала боязън в империи като Спарта, Персия и градовете във „ Велика Гърция “. След успеха над Персия и с помощта на Делоския морски съюз, Атинската империя станала водеща военна и икономическа мощ на елинския свят. Жалко, че това не траяло дълго – великите империи се обединили против Атина. Така зародили Пелопонеските войни (430-404г.), в които Атинската империя достигнала своя провал.

Империята на Александър Велики 334-323г. Пр. Хр.

Великата империя на Александър Велики, която умряла дружно с него. Простирала се от Адриатическо море до р. Инд, само че най-после това нямало значение – когато владетелят починал, неговите наследници не съумели да запазят делото му. Така диадохите, подбудени от желанието за консолидация на своите територии, разделили империята и почнали непрестанни войни за власт. Това бил краят на една велика империя – Рим се възползвал от създалата се обстановка и лека-полека почнал да унищожава елинистическите страни.

Династията Цин – 221-206г. прочие Хр.

Основите на бъдещата Поднебесна империя сложил Цин Ши Хуанди. За задачата той обединил цялостен Китай след епохата на Воюващите царства, която траяла няколко века. Когато Цин Ши Хуанди починал, империята му се разпаднала, поради безмилостната вътрешна политика, която се основавала на непрекъснатата употреба над селяните, които трябвало да заплащат непостижими налози и повинност.

Империята на Митридат VI – 120-66г. прочие Хр.

Митридат Велики трансформирал Понтийската страна в политическа надмощие, която управлявала цяла Мала Азия, Крим, както и огромни елементи от Черноморието. Успехите на владетеля събудили алчността на Римската империя. Стигнало се до по този начин наречените Митридатовите войни, където римляните съумели да анексират Понт и разширили властта си в Анатолия.

Латинската империя – 1204-1261г.

Началото на Латинската империя било сложено след рухването на Константинопол в ръцете на кръстоносците. Прогресът на империята обаче завършил през 1212г., когато Епирската империя и Никея се появили на сцената. Краят на Латинската империя пристигнал през 1261г., когато Михаил VIII Палеолог завладял Константинопол и възстановил Византия.

Френската империя – 1804-1814г.

Създадената от Наполеон, Френска империя не просъществувала дълго. Победите над Австрия и Прусия предиздвикали Наполеон да се самозабрави и да тръгне на непостижима война с Русия. Французите се провалили и в Испания като не съумели да победят и англо-португалските сили и испанските партизани. През октомври 1813 година в „ Битката на народите ” при Лайппциг, френската войска претърпява проваляне, което дълго ще се помни. По-късно Наполеон се връща за втори опит прочут като Стоте дни. Той обаче приключва пагубно при Ватерло, където императорът е покорен и изпратен на остров Света Елена.

Мексиканската империя – 1821-1823г.

Когато Испанската колониална империя се разпаднала, Мексико оповестил своята самостоятелност под името Мексиканска империя. Начело на новата империя стоял военачалник Аугустин Козме Дамиан де Итурбиде и Арамбуру, по-известен като Аугустин I. Щастливото ръководство на Аугустин не траяло дълго – единствено месец по-късно против него бил открит скрит план, който го провокирал да вземе ограничения и да разпусне Конгреса. Така се стартира с пограничните протести, за които е виновен Антонио Лопез де Санта Ана. По-късно бунтовниците се подписват под документ, прочут като Планът от каса Мата. Документът жигосва Първата империя като противозаконна и планува привикване на нов Конституционен Конгрес. Генералът е заставен да абдикира през 1823г. след дълга изолираност в Ню Мексико.

Корейската империя – 1897-1910г.

По време на ръководството на крал (ван) Годжон, Корея бързо почнала да следва западния пример – почнали промени в стопанската система, армията, администрацията и флота. Това станало с помощта на спора сред Япония и Китай. След сполучливото консолидиране на Корея, Япония решила да се намеси, уверена от по-ранния се триумф над Русия. Така японската войска разгромила корейската опозиция. Последвала анексия.

Третият Райх – 1938-1945г.

Третият Райх бил рожба на Аншлуса на Австрия и анексирането на Судетите. По време на Втората международна война, Третият Райх достигнал своя напредък. Годината била 1942-та. Същата година се случило непредвиденото – след ноември 1942г., се стигнало до поврат на фронтовете, който се трансформирал при започване на края за Германия и нейните съдружници. Официалният разпад на империята бил през 1945г.

Автор: Божидара Иванова

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР