Новото саниране ще е с 15% самоучастие на съсобствениците в

...
Новото саниране ще е с 15% самоучастие на съсобствениците в
Коментари Харесай

Безплатно саниране може вече и да няма

Новото саниране ще е с 15% самоучастие на съсобствениците в жилищните здания. " В Унгария този модел беше въведен още през 1997 година, като гаранцията се е осигурявала от МВФ, а в Естония шведска комерсиална банка кредитира многофамилните здания, като си партнира с фасилити мениджмънт асоциация ", споделя Адриан Балачи, шеф на Асоциацията за световен екологичен и обществен бизнес, основана в Унгария, представен от Bloomberg TV Bulgaria.

В момента Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания в България е затворена за кандидатстване и не се знае по кое време ще бъде отворена. При това състояние разновидностите са притежателите да финансират обновяването със лични средства или с заеми от търговски банки.

Новият финансов модел за налични заеми се чака да бъде създаден и пуснат в миг, когато българската страна последователно ще се откаже от цялостното вдишване на разноските за възобновяване на постройките. В Националния проект за възобновяване и резистентност се планува за избран вид здания страната да поема 85% от тези разноски, а другите 15% да се обезпечават от притежателите на жилища. Планирано е сред 30 и 50 етажни собствености да бъдат готови за енергийно възобновяване на техните здания, като получат безплатно организационна и техническа поддръжка, в това число проучване за енергийна успеваемост и наставление за пакета от нужни ограничения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР