Новото правителство на Нова Зеландия обяви, че ще отмени водещата

...
Новото правителство на Нова Зеландия обяви, че ще отмени водещата
Коментари Харесай

Забрана за пушене в Нова Зеландия: Здравни експерти критикуват обратния ход на правителството

Новото държавно управление на Нова Зеландия разгласи, че ще анулира водещата в света възбрана за тютюнопушене , с цел да подкрепи финансирането на данъчните облекчения , съобщи „ BBC “. Законодателството, въведено при предходното държавно управление, ръководено от Джасинда Ардерн , предвиждаше да забрани продажбата на цигари през идната година на всеки жител, роден след 2008 година Тютюнопушенето е една от водещите аргументи за предотвратима смъртност в Нова Зеландия, а задачата на политиката беше да спре младите генерации да придобият този нездравословен табиет.

Промяната в хода на това законодателство шокира редица здравни специалисти, които изчисляваха, че законите за възбрана на тютюнопушенето ще спасят до 5000 живота всяка година.

Националната здравна организация „ Hаpai Te Hauora “ дефинира тази стъпка на ръководещите като „ неморален удар върху здравето и благосъстоянието на всички новозеландци “. Нивото на тютюнопушене и обвързваните с него болести и здравословни неразположения са най-високи измежду коренното население на Нова Зеландия – маорите , за които съгласно медици възбраната щеше да има най-положително влияние.

Наред със възбраната за продажба на тютюневи произведения на младежи, законодателството предвиждаше унищожаване на тютюневите произведения от 90% от магазините , в които те се продават в Нова Зеландия, както и по-строга регулация при производството на цигари, тъй че те да съдържат по-малко никотин  в състава си.

Смята се, че политиката на Нова Зеландия, ориентирана към ограничение на тютюнопушенето, е въодушевила и държавното управление на Обединеното кралство, което през септември разгласи сходна възбрана, засягаща младежите. Въпреки това, в Нова Зеландия концепцията за възбрана се трансформира в обект на остри рецензии както от страна на бизнес групи , по този начин и от страна на притежателите на редица търговски обекти , които показаха опасения, че ще изгубят огромен % от приходите си, идващи от продажбата на тютюневи произведения. Консервативните законодатели от своя страна  също показаха догатки, че възбраната ще докара до черен пазар за продажба на тютюневи произведения в страната.

В събота новият министър на финансите на Нова Зеландия Никола Уилис съобщи, че съдружното държавно управление ще анулира законодателството, с цел да подкрепи финансирането на обещаните по време на изборите данъчни облекчения . До момента главната ръководеща партия в страната не беше загатвала сходни планове, по тази причина изказването изненада мощно здравните специалисти, които смятаха, че политиката ще се поддържа твърдо при ръководството на „ Националната партия “ . Уилис обаче съобщи, че сътрудниците на „ Националната партия “ в обединението са били „ настоятелни “ по отношение на анулацията на закона за възбрана на тютюнопушенето.

Няколко специалисти в региона на публичното здраве също разкритикуваха този поврат.

„ Предположението, че намаляването на налозите ще бъде платено от хората, които не престават да пушат, е безусловно шокиращо, “, показа почетният професор Робърт Бийгълхол , ръководител на новозеландския комитет „ Action for Smokefree 2025 “.

Според публични данни политиката за битка с тютюнопушенето е щяла да спести на новозеландската здравна система към 1,3 милиарда новозеландски $ (630 млн. паунда; 790 млн. долара) през идващите 20 години. Страната към момента има за цел да понижи % на пушачите измежду своите жители до 5% до 2025 година, за в последна сметка да ги откаже изцяло от този табиет. Според статистиките над 80 000 възрастни са отказали цигарите през миналата година, а понастоящем към 8 % от възрастното население на страната пуши.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР