Новото бижу сред спортните зали - Арена Бургас, поскъпва осезаемо,

...
Новото бижу сред спортните зали - Арена Бургас, поскъпва осезаемо,
Коментари Харесай

"Арена Бургас": Без писта, но със стартов пистолет за 200 000 лв.

Новото украшение измежду спортните зали - " Арена Бургас ", нараства осезаемо, само че за сметка на това непрекъснато. Ако първоначално, при държавното управление на Пламен Орешарски, трябваше да коства 35 млн. лева, в този момент  и разноските не престават да порастват.

Вниманието към този момент се насочва към спортното оборудване на " Арена Бургас ". Оказва се, че и там има метод цената да се надува безпределно. А по традиция на обществените поръчки на спортното министерство (ММС), участниците са сведени до един, при необяснимо висока цена.

 

Вижда му се краят

През март 2020 година собственикът на строящата се " Арена Бургас "  -  " Академика 2011 "  ЕАД (100% благосъстоятелност на ММС), взема решение да обяви конкурс за доставка и монтаж на спортно съоръжение за всички спортове, които беха могли да организират свои тренировки и надпревари там – от гимнастика, през баскетбол и волейбол, до лека атлетика. 

За да се ориентира какъв брой ще коства всичко, " Академика 2011 "  прави питане до три компании, които да показват индикативни предложения. И трите -  " Феникс Инженеринг груп ", " Поли-Инокс Инженеринг "  и " Терасист "  - нямат опит в оборудването на спортни уреди, а са най-вече от строителния отрасъл. Всички дават сходни индикативни предложения - между 4.5 и 4.8 млн. лева

Немалка част от тях - около 1 млн.лв., се падат на пистата за лека атлетика. Но не тъкмо. Падат се на " демонтируема модулна спортна система ", без споменаване на " писта ".

Процедурата е оповестена публично на 9 юни 2020 година И още по това време участниците задават въпрос към " Академика 2011 "  дали към тази система би трябвало да се планува и настилка. Отговорът на държавното ЕАД е безапелационен: " Не е планувана настилка ". Т.е. " Академика 2011 "  иска да заплати за железата и плоскостите под бъдещата писта, само че изненадващо не планува покритие, по което да бягат спортистите. Предполагаемата измама е, че който построи структурата, ще има непреодолимо преимущество по-късно - тя се прави за съответно покритие.

На въпрос към " Академика 2011 "  защо не е планувана настилка, отговорът е: " Предприели сме всички правни и в действителност дейности, с цел да осигурим цялостния комплект от нужните спортни уреди и съоръжение за залата, тъй че да могат да бъдат провеждани както тренировки, по този начин и съревнование от народен и интернационален сан ".

" Академика "  дава същия неразбираем отговор и на въпроса по кое време смята да обяви процедура за самата настилка и дали ще има нова поръчка. Вместо това приказва за актуалната незавършена още поръчка: " Дружеството е спазило всички нормативно открити условия за осъществяване на строителство, доставки и услуги за обекта... ".

Друга огромна част от разноските, съгласно трите ценови съвещания, се пада също на атлетическо съоръжение (все отново самата зала беше замислена като оборудване №1 за атлетика в България и даже искаше домакинство на европейско първенство). В обособена рубрика е системата за електронно премерване на бегови дисциплини за общо към 750 000 лева. Там фотофинишът е оценен на към 300 000, електронният стартов револвер е малко над 200 000, а фалстартът е още 230-240 000.

Лицензираните от Световната атлетика (WA) компании за времеизмерване в международен мащаб не са доста и цената им е обществена. Електронен стартов револвер на спонсора на WA - Seiko, който е официален измервач на международни шампионати и олимпийски игри, коства $2000-2600. Конкуренцията от Lynx, които също са измежду най-изявените и обезпечават състезания от всевъзможен сан, коства $1600.

Сходна е ситуацията и със системата на провал. Без изключителни договаряния или поръчка, тази на Lynx, каквато се употребява в България даже за балкански шампионати, коства $17 000.

Така общо системата за времеизмерване не би трябвало да надвиши $100 000, дори и при най-високото равнище на съоръжение, плюс печалбата на доставчика и разноските за въвеждане в употреба. В българския вид това коства над 3 пъти повече.

" Сега "  изпрати питане до две от трите компании, съветвали поръчката, за това по какъв начин са пресметнали прогнозната цена на измервателната система (третата компания не беше открита). В телефонен диалог шефовете на двете компании споделиха, че това е било отдавна и не си спомнят. 

 

Скъпото притегля

В конкуренцията за по този начин завършената поръчка се включват три участника. Избраният реализатор е към този момент обичаен любим на министерството на Красен Кралев.

Оферти подават " Арете строй ", " Спортамис "  ДЗЗД и обединяването " Онтарио про асист ", което след това се отхвърля. " Спортамис "  пък е отстранена поради неналичието на ISO 9001 от естонския участник Kanstet за доставка на самата писта, макар такава да не се предвижда по задание. Фирмата е един от най-големите сертифицирани производители на атлетически настилки, доставила пистите за международното в зала в Портланд`16 и европейските в Гьотеборг`13 и Белград`17. " Спортамис " е подала жалба в Комисия за защита на конкуренцията против отстраняването ѝ.

" Арете Строй "  получава оптималните 100 т. за техническа оценка и дава ценова оферта тъкмо колкото прогнозните цени на консултантите. Обявена е за победител и с нея е подписан контракт. " Академика "  казва, че " поръчката досега още не е финализирана ", евентуално имайки поради жалбата в Комисия за защита на конкуренцията.

Както стана дума, " Арете Строй "  редовно печели публични поръчки на ММС. През 2016 година, под името " Спортни настилки ", е част от консорциума, спечелил поръчката (пак на " Академика " ) за ремонта на зала " Фестивална "  за 7 млн. лева. Същата година преборва " Джи Пи груп "  за изграждане на състезателен комплекс в Бургас. През 2019-а управителят на компанията Пламен Трифонов (38 г.) и Красен Кралев дадоха старт на ремонта на атлетическата писта в зала " Добротица "  в Добрич. " Арете Строй "  е работила и по изграждане на спортна зала в Рудозем, реконструкция на комплекс " Чавдар "  в Етрополе, на стадиона в Ямбол, ремонт на спортни площадки в Хисаря, Каолиново, Павликени и други Тя направи и ремонта на ст. " Георги Бенковски "  в Пазарджик.

 

Атлетическо съвпадане

Поръчката на " Академика "  за бургаската зала не е единствена за леката атлетика в последните месеци. През май българската федерация (БФЛА) също откри процедура за доставка на съоръжение - по-специфично, като различни типове гюллета (90 броя), копия (28), дискове (50), чукове (35), мрежи за отделяне на съответните браншове, както и всичко належащо за скоковите дисциплини. БФЛА прецизира, че няма обезпечено финансиране, само че пък поръчката е за 1 млн. лева. без Данък добавена стойност.

" Срокът на осъществяване е 4 година Осигуряването му планираме да се случи поетапно. Средствата за това чакаме да дойдат главно от бюджета на федерацията за идващите години. Също по този начин ще търсим и в допълнение финансиране посредством разнообразни стратегии и начинания ", се споделя в отговор на президента на БФЛА Добромир Карамаринов на въпроса на „ Сега “ за финансирането.

В тази поръчка вземат участие две компании. Едната е...  " Арете строй ". Другата е обединяване " Азимут Екуипмънт "  ( " Азимут спорт “ ООД и AFN Sports SND BHD), което е отстранено. Комисията намира ред недостатъци в документите му. Един от тях е, че обединяването не дава отговор на условието " участникът, през последните 3 (три) година, считано от датата на подаване на офертата, да е извършил най-малко една доставка с предмет и размер еднакъв или подобен с предмета на актуалната социална поръчка ". А " Азимут Екуипмънт "  е посочила по този показател доставка на съоръжение за летните игри във Филипините`19, младежките олимпийски (хокейни) игри 2018 година и Азиатските игри`18. За комисията на БФЛА това не е задоволителен опит в региона.

“Що се касае до офертата на " Арете строй "  ЕООД, направената от комисията инспекция откри, че същата подхожда на всички сложени условия и условия. По отношение на поставения от Вас въпрос за опита на сдружението, същото е заявило и в следствие потвърдило с показване на удостоверения за положително осъществяване, доставки на лекоатлетическо съоръжение за три спортни зали. Доставеното от тях съоръжение покрива напълно поставените от нас условия за обсег ", акцентира в отговора си Карамаринов и в умозаключение показва: " Осигурили сме оптималната гласност и прозначност на процедурата ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР