Новосъздадената държавна комисия за противодействие на корупцията (КПК) ще може

...
Новосъздадената държавна комисия за противодействие на корупцията (КПК) ще може
Коментари Харесай

Комисията „Антикорупция“ ще може да подслушва

Новосъздадената държавна комисия за противопоставяне на корупцията (КПК) ще може да построи свое звено, което независимо да ползва специфични разследващи средства (СРС) при следствия за корупция.

Това взеха решение депутатите в парламентарната правна комисия, които през днешния ден довършиха разглеждането на второ четене на новия антикорупционен закон. Проектът е подсилен от ръководещото болшинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Тепърва следва окончателното му гласоподаване в пленарната зала. Това е един от законодателните цели на болшинството, като приемането му е обвързвано и със отговорностите на страната по Националния проект за възобновяване и резистентност, написа вестник " ".

В момента СРС се ползват от Държавна организация „ Технически интервенции “ (ДАТО), ДАНС и Министерство на вътрешните работи. Военното и цивилното разузнаване могат също да употребяват такива средства, само че единствено в своите профилирани сфери на деяние. По предложение на ГЕРБ-СДС в тази дребна група институции, които имат законното право да подслушват и да употребяват други специфични способи, в този момент се включва и бъдещата КПК.

Тази концепция не се одобри еднопосочно в редиците на ръководещите. ПП-ДБ се раздели, като някогашният вътрешен министър Бойко Рашков изрично отхвърли предлагането. Той уточни, че в закона даже не е в детайли създадено по какъв метод ще се употребяват другите специфични начини. Рая Назарян от ГЕРБ-СДС посочи, че цялата концепция на новия закон е антикорупционната комисия да може да прави независими следствия във всички направления – да вземем за пример, ръководителите на ДАНС и ДАТО също попадат в кръга на хората, които евентуално могат да бъдат разследвани.

От КПКОНПИ – настоящата антикорупционна комисия, от която следва да се роди новата КПК, предизвестиха депутатите, че основаването на такова особено звено може да се окаже доста сложна задача. Зам.-шефът й Антон Славчев уточни, че ще се изисква забележителен човешки и финансов запас, а пълноценното образуване на звеното може да отнеме най-малко 2-3 години.

Това не възпря ръководещите да наложат смяната, само че остана чувството, че разногласието по въпроса не е завършен и ще продължи в пленарната зала.

Процедурата по избора на членовете на КПК ще отнеме време. Депутатите взеха решение, че до нейното привършване актуалните членове на КПКОНПИ ще продължат да правят работата си. Някои от тях ще отидат в КПК, а другите - в бъдещата комисия по лишаване на нелегално добито имущество. Това е вторият орган, който ще се получи от разделянето на КПКОНПИ, което ще се извърши с новия закон.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР