Новооткрит надпис в най-представителната част от Римския форум в Пловдив

...
Новооткрит надпис в най-представителната част от Римския форум в Пловдив
Коментари Харесай

Сензационен надпис от II век откриха в Пловдив СНИМКИ

Новооткрит надпис в най-представителната част от Римския конгрес в Пловдив оповестява по какъв начин император Септимий Север санкционира Филипопол с санкция за това, че е подкрепил неговия съперник в борбата му за кандидат на трона.

Текстът е върху мраморна плоча, където са непокътнати единствено осем реда, обясниха археолозите Мая Мартинова и Биляна Здравчева, които го откриха и управляват разкопките. Имаше възможност изследванията да спрат заради липса на финансиране. Местният парламент обаче гласоподава средствата и археолозите сега копаят от северната страна на античната агора на Филипопол.

" Именно тази част от паметника е обвързвана с култа към императора и по тази причина надписът е изложен там - да се чете от всички жители като обект за респект към жив господ ", изясни епиграфът Николай Шаранков, който разчете текста.

По създание надписът съставлява императорско писмо в отговор на молба на Койнона (Съюза на тракийските градове), отнесено до принцепса от двама пратеници. Техните имена са изписани върху мраморния камък - Филип и Цецилий Церелий. На тях е предоставено да отидат в Рим и да занесат компенсацията или санкцията на венценосеца. На двамата обаче е трябвало да бъдат изплатени разноските за пътуването им - нещо като командировъчни.

Шаранков позволява, че императорът е Септимий Север, за който се знае, че е глобявал градовете, които не са били на негова страна в битката му с неговия съперник Песцений Нигер. Един от неговите центрове е остарялата мегарска колония Бизантион. " По стичане на събитията и някои градове от Тракия са заели неверната страна, заставайки зад Песцений Нигер. Но откакто той изгубил, а на престола се утвърдил Септимий Север, тези градове е трябвало да си изкупят виновността. И позволявам, че казусът с Филипопол е тъкмо подобен ", разяснява епиграфът.

По думите му постоянно по този начин завършвали сходни писма, в които е посочено, че на пратениците би трябвало да се изплатят разноските за път. С това се удостоверявало, че фактически са били при императора.

" Допускам, че Филипопол е упълномощил санкцията да бъде платена от изтъкнат жител, който и различен път е поемал разноски, с цел да избави столицата на провинция Тракия. Този човек е заемал почтена служба ", уточни експертът по антични текстове. Според него новооткритият надпис е забавен, въпреки че ги няма най-важните детайлности.

Писменият документ се отнася в края на ІІ - началото на ІІІ век. Археолозите Мартинова и Здравчева допускат, че се касае за императорите Комод или Септимий Север, стъпвайки на палеографските данни. В непокътнатия текст не е обявено името на венценосеца.

" Септимий Север не е единственият император, прочут с сходни наказания. Но историческата просвета разполага с ясни свидетелства, в които античните създатели описват по какъв начин тъкмо този принцепс е налагал жестоки санкции на градовете, които не са му били правилни. Откритият надпис в Пловдив е извънредно забавен ", разяснява пред " 24 часа " проф. Диляна Ботева от катедрата по остаряла история и тракология в Софийския университет. Според нея Николай Шаранков е разчел и интерпретирал античния текст по най-хубавия метод.

" Северната част на Римския конгрес е най-представителната. Досега сме разкрили над 20 надписа, като 4 от тях са постаменти на императорски скулптури ", напомни археологът Мая Мартинова. Тя оприличава обекта на самобитна каменна библиотека, която споделя за историята на Филипопол през римската ера. Някои от откритите антични текстове ще бъдат експонирани на място.

Мартинова посочи, че разкопките от северната страна на форума се реализират от 1987 година След спиране са възобновени през 2012 г точно от нея с обезпечено финансиране от общината. " В момента се изследва последната част от терена, който до тази пролет беше частен парцел и градската администрация го откупи ", добави тя.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР