Новоосветеното свето миро ще бъде преместено от патриаршеската катедрала Свети

...
Новоосветеното свето миро ще бъде преместено от патриаршеската катедрала Свети
Коментари Харесай

Новоосветеното свето миро ще бъде преместено в мирохранителницата на Светия Синод

Новоосветеното свето миро ще бъде преместено от патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски " в мирохранителницата на Светия Синод, където ще се съхранява в специфични съдове. В началото на Страстната седмица, за първи път от девет години насам, стартира мировареното, което продължава три денонощия.

След края на светата литургия, новоосветеното масло ще бъде преместено в Светия Синод, откъдето ще се раздава на епархиите.

На Велики понеделник Патриарх Неофит сложи началото на мировареното, което продължи три дни и три нощи, през които свещеници непрестанно разбъркваха съставките и не спираха да четат евангелски текстове. Това е осмото по ред варене в историята на Българската православна черква.

Процедурата се прави наложително по време на Страстната седмица и е нужна, когато наличните количества стартират да понижават.

Мироваренето е дълъг развой, който стартира на Кръстопоклонна неделя с накисване на билките и приключва след три седмици и половина с освещаването на мирото на Велики четвъртък. Благоуханната примес съдържа повече от 30 съставки, измежду които зехтин, бяло вино, етерични масла и светена вода. Използва от църквата при кръщенета и освещаване на храмове.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР