Новоосветеното Свето миро бе преместено от патриаршеската катедрала Свети Александър

...
Новоосветеното Свето миро бе преместено от патриаршеската катедрала Свети Александър
Коментари Харесай

Новоосветеното Свето миро бе преместено от Св. Александър Невски в мирохранителницата на Светия синод

Новоосветеното Свето миро бе преместено от патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски " в мирохранителницата на Светия синод, където ще се съхранява в специфични съдове. В началото на Страстната седмица, за първи път от девет години насам, стартира мировареното, което продължи три денонощия.

След края на Светата литургия новоосветеното масло бе преместено в Светия синод, откъдето ще се раздава на епархиите. На Велики понеделник Патриарх Неофит сложи началото на мировареното, което продължи три дни и три нощи, през които свещеници непрестанно разбъркваха съставките и не спираха да четат евангелски текстове. Това е осмото по ред варене в историята на Българската православна черква.

Процедурата се прави наложително по време на Страстната седмица и е нужна, когато наличните количества стартират да понижават. Мироваренето е дълъг развой, който стартира на Кръстопоклонна неделя с накисване на билките и приключва след три седмици и половина с освещаването на мирото на Велики четвъртък. Благоуханната примес съдържа повече от 30 съставки, измежду които зехтин, бяло вино, етерични масла и светена вода. Използва се от църквата при кръщенета и освещаване на храмове.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР