Новоназначеният служебен премиер Димитър Главчев въобще не е погледнал етичния

...
Новоназначеният служебен премиер Димитър Главчев въобще не е погледнал етичния
Коментари Харесай

Главчев сгазил Кодекса на Сметната палата

Новоназначеният длъжностен министър председател Димитър Главчев изобщо не е погледнал етичния кодекс на Европейската сметната палата, преди да се съгласи да встъпи в служба като министър-председател, сподели инспекция на Lupa.bg.

Още преди седмица стана ясно, че шефът на Българска народна банка Димитър Радев да вземем за пример първо се е допитал до Европейската централна банка дали е редно да одобри подобен пост и оттова са били безапелационни – единствено след оставка. По тази причина нито Радев, нито подуправителите на Централната банка у нас се съгласиха да оглавят служебния кабинет.

Оказва се, че безусловно същите спънки стоят и пред шефа на Сметната палата, единствено дето никой не ги е отчел. „ Членовете на ЕСП се подчиняват на Кодекс за държание, в който са избрани отговорностите им за съблюдаване на следните правила на етично държание: честност, самостоятелност, обективност, подготвеност, професионално държание, дискретност, бистрота, достолепие, ангажираност, преданост, поверителност и колегиалност ”, гласят част от отговорностите на чиновниците в Сметната палата.

Особено усещане прави точка 3 от член 4 на Кодекса за държание на ЕСП, която гласи:
„ Членовете са самостоятелни от политическо въздействие. По-специално, те не могат да заемат никаква политическа служба ”.

А каква друга, в случай че не политическа, е длъжността министър-председател? Може би Димитър Главчев би трябвало да отговори на този въпрос. Както и народните представители, които небрежно скалъпиха измененията в Конституцията, отнасящи се до сформирането на служебно държавно управление.



Междувременно през днешния ден депутатите направиха проверка на второ четене в закона за Българска народна банка, импортирани от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, с които в преходните и заключителни разпореждания се вършат промени и в законите за Сметната палата и за омбудсмана, и записаха дефинитивно,

че ръководителите на Българската национална банка, омбудсманът и заместникът му, ръководителят на Сметната палата и неговите заместници да не излизат в неплатен отпуск, с цел да поемат поста " длъжностен министър председател ", а да прекъсват краткотрайно пълномощията си. 

В признатите ремонти категорично се показва, че след освобождението им те ще продължат мандата, за който са определени.

Представители на опозицията обаче оспориха препоръчаните промени. Според " Възраждане " да вземем за пример новите ремонти основават несъгласия, защото не може да се прекъсват краткотрайно компетенции на изборни длъжности. Петър Петров видя и несъгласие с назначението на ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев за длъжностен министър председател: 

" Той ще стане длъжностен министър-председател, ще провежда изборите, и по-късно - когато се върне още веднъж назад - би трябвало да одитира тези избори. Т.е., той ще прави одит самичък на себе си ", 

изясни недомислицата националният представител от " Възраждане ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР