Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство

...
Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство
Коментари Харесай

Първият посланик на България в Саудитска Арабия пристигна в Рияд

Новоназначеният ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Кралство Саудитска Арабия Димитър Абаджиев дойде в Рияд, оповестиха от Министерство на външните работи.


Двете страни имат дипломатически връзки от 1995 година, само че до момента нямаше българско дипломатическо посланичество в Рияд.

Димитър Абаджиев е първият български дипломат, който ще извършва отговорностите си от саудитската столица. Очаква се идната седмица дипломат Абаджиев да връчи копия от акредитивните си писма в саудитското министерство на външните работи.

Намеренията на страната ни да открие посолство в Рияд бяха декларирани от министър-председателя Бойко Борисов по време на визитата му в Саудитска Арабия през ноември 2017 година През идната година бе стартирана процедурата по разкриване на посолството ни в Рияд, а Димитър Абаджиев, който представляваше страната ни в Словения, бе препоръчан за дипломат в Саудитска Арабия през септември 2018 година

Последната среща сред министър Екатерина Захариева и нейния саудитски сътрудник Абел ал-Джубейр бе при започване на февруари в Брюксел. Тогава българският вицепремиер даде позитивна оценка за проектите за икономическа диверсификация на Саудитска Арабия. Екатерина Захариева означи, че българските компании са заинтригувани да вземат участие в осъществяването на нови инженерни и строителни планове в страната. Министърът добави тогава, че откриването на посолството ни в Рияд ще способства доста за развиването на съдействието в области от съвместен интерес.

Година по-рано министър Ал-Джубейр гостува на Екатерина Захариева в София. Двамата са се срещали още два пъти.

В рамките на засиления разговор сред двете страни в България бяха осъществени редица визити на представители на саудитски министерства и организации - Министерството на околната среда, водите и селското стопанство, Саудитския фонд за обществени вложения, Агенцията за вложения в селското стопанство и отглеждането на животни.

За първи път България взе присъединяване в Международното ревю „ Saudi Agro Food 2018 ” в Рияд през октомври 2018 година Двете страни работят за основаването на смесена компания, която ще осъществя планове в производството на фуражи и износа на месо от България за Саудитска Арабия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР