Новокаледонските врани притежават умение, присъщо само на хората - да

...
Новокаледонските врани притежават умение, присъщо само на хората - да
Коментари Харесай

Враните могат да определят теглото на предмет по движението му на вятъра

Новокаледонските врани имат умеене, присъщо единствено на хората - да преценяват тежестта на предмет по това дали помръдва при лек или при мощен вятър, заяви Сайънс алърт.

Това са първите животни с сходно умеене, обявиха английски, новозеландски, немски и австрийски учени.

Враните и гарваните са известни като умници. Затова направилите опита психолози желали да ревизират до каква степен те могат да дефинират тегло единствено с наблюдения.

"Ако забележим кашон, който се търкаля по улицата при лек вятър, и различен, който остава имобилен в стихия, елементарно дефинираме кой от тях е лек - изясняват учените. - Това умеене да се вършат изводи за свойствата посредством наблюдаване, а освен посредством директен опит, е потребно при доста условия ".

Предишни есперименти, основно с шимпанзета, демонстрираха, че въпреки и да могат да сортират предмети съгласно тежестта им, те не могат да преценяват какъв брой тежи нещо посредством наблюдения.

Учените са работили с 12 уловени диви врани, два предмета и вентилатор. Те ги разделили на две групи като на едната давали премия, когато пускали тежък предмет през тръба, а на другата - за лек предмет. При идващия опит закачили пред птиците непознати предмети пред вентилатора и ги оставили да ги следят. Въпреки че нямали опция да ги допират, птиците вярно избирали нужния им лек или тежък предмет в 73 % от случаите.

Изследването е осъществено от учени от университетите на Кембридж, Окланд, "Макс Планк " и "Берта декор Зутнер ", отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР