Новоизбраният президент на Гватемала спира процеса на преход на президента

...
Новоизбраният президент на Гватемала Бернардо Аревало де Леон обяви, че
Коментари Харесай

Новоизбраният президент на Гватемала Бернардо Аревало де Леон обяви, че временно преустановява процеса на преход на президента, след като агенти на държавното министерство нахлуха в избирателни съоръжения и отвориха урните за гласуване.

„Информирахме президента (Алехандро) Джаматеи, че временно спираме участието си в процеса на административен преход, докато се възстановят необходимите институционални политически условия“, публикува Аревало във вторник местно време на X.

Очакваше се Аревало да положи клетва като президент на Гватемала на 14 януари 2024 г.

Новоизбраният президент осъди нападенията, по време на които служители на държавното министерство са отворили избирателни урни и са снимали съдържанието им, според Върховния избирателен трибунал.

Общественото министерство разследва твърдения, че Movimiento Semilla – Партията на Аревало – е използвала фалшиви подписи, когато е искала разрешение като политическа партия.

Аревало също призова за оставката на главния прокурор на Гватемала Консуело Порас и други правителствени служители във връзка с инцидента по време на пресконференция във вторник.

„Днешните действия представляват крещящи престъпления на злоупотреба с власт за изборни цели и нарушаване на политическата конституция на Република Гватемала“, написа новоизбраният президент на X.

Аревало е подал жалба в съда за инцидента.

Новоизбраният президент по-рано твърдеше, че мощни групи, ръководени от главния прокурор на страната, се противопоставят на неговата победа и са замесени в „продължаващ преврат“.

Президент- избраният Бернардо Аревало дава пресконференция в Гватемала Сити, петък, 1 септември 2023 г. (AP Photo/Moises Castillo) Новоизбраният президент Бернардо Аревало дава пресконференция в Гватемала Сити, петък, 1 септември 2023 г. (AP Photo/Moises Castillo) Moises Castillo/AP

Сегашният президент Джаматей разговаря по телефона с генералния секретар на Организацията на американските държави, за да го уведоми официално за спирането на процеса на преход.

Giammattei каза, че президентството има желание да възобнови процеса на преход и описа решението на Аревало да го спре като „едностранно“.

Върховният избирателен трибунал на Гватемала (TSE) проведе собствена пресконференция, за да осъди последните действия на общественото министерство.

Ирма Паленсия, президентът на TSE, каза, че тези действия са изложили избирателната система и демокрацията в Гватемала „на риск“ и са нарушили „гражданските права на гражданите, изразени на изборите“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР