Ново звено в Държавна агенция Разузнаване ще бори тероризма. Това

...
Ново звено в Държавна агенция Разузнаване ще бори тероризма. Това
Коментари Харесай

Чрез ново звено главният прокурор влиза в борбата с тероризма

Ново звено в Държавна организация Разузнаване ще бори тероризма. Това взеха решение депутатите от комисията за спецслужбите, приемайки промени в Закона за организацията.

Правят се някои промени и в други закони през преходни и заключителни разпореждания. Така точно се основава това ново звено през промени в Закона за противопоставяне на тероризма - основава се междуведомствено контратерористично звено в ДАР. То ще включва представители, избрани от шефовете на ДАНС, ДАР, Военна информация, Министерство на вътрешните работи, Агенция " Митници " и основния прокурор. Това звено ще реализира превантивни и оперативни действия. Как ще става това ще се дефинира от шефовете на тези служби и от основния прокурор.

С промени в различен закон пък се показва, че СРС-та за обвинени " независими " терористи ще се издават от Спецсъда или от Специализирания углавен съд. Промяната се налагала, тъй като терористите към този момент не работили толкоз в група, колкото с самостоятелни акции.

Според вносителите от ГЕРБ и НФСБ с измененията в закона за ДАР се уголемяват опциите на разузнавачите по анализиране и придобиване на разследваща информация за хибридните офанзиви и асиметричните рискови и закани.

Намалява се изискуемия стаж за позицията Инспектор в ДАР. Сега бил повишен. Някои депутати в комисията изразили подозрение, че тази смяна се прави за избрани хора, които да бъдат назначени.

Правят се и промени в Закона за придвижване по пътищата, свързани с използването на специфичен режим на колите на ДАР и военното разузнаване при превозването на оперативни колета и обезпечаване на защитата на чиновници или сътрудници на разследващите служби. Също и при превозването на високопоставени непознати разузнавачи. Според вносителите с новото контратерористично звено не си дублирали функционалности на други звена. Законотворци обаче не са напълно уверени в това. Нямало логичност в основаването на такова звено. И в този момент има звено за противопоставяне на тероризма в ДАНС, тематиката е наранена и в Закона за противопоставяне на тероризма.

С измененията се уголемявали и пълномощията на обвинител номер едно в битката с терористите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР