Ново земетресение удари Западен Афганистан - няколко дни след два

...
Ново земетресение удари Западен Афганистан - няколко дни след два
Коментари Харесай

Афганистан ударен от трето земетресение за една седмица

Ново земетресение удари Западен Афганистан - няколко дни след два огромни труса в района, които убиха повече от 1000 души.

Геоложката работа на Съединени американски щати (USGS) споделя, че земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер е станало покрай град Херат. Беше на дълбочина 6,3 км (четири мили).

Досега няма известия за жертви.

Повече от 90% от починалите при по-ранните трусове са дами и деца, сподели организацията на Организация на обединените нации за децата Unicef.

В в своя отчет USGS сподели, че епицентърът на последния трус е бил на 30 километра северозападно от Херат, третият по величина град в Афганистан, покрай границата с Иран.

Миналата събота земетресение удари Зиндаджан, селски регион на към 40 километра от Херат.

Трусът видя цели къщи, които бяха прекомерно нежни, с цел да устоят на земетресението, превърнати в отломки.

Селяните използваха лопати и голи ръце, с цел да търсят изчезнали хора.

Афганистан се раздрусва от икономическа рецесия след завладяването на талибаните през 2021 година, когато помощта, предоставяна непосредствено на държавното управление, беше спряна.

Страната постоянно е удряна от трусове, изключително в планинската верига Хиндукуш, защото се намира покрай кръстовището на Евразийската и Индийската тектонични плочи.

През юни предходната година провинция Пактика беше ударена от земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер, което умъртви повече от 1000 души и остави десетки хиляди без дом.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР