Ново увеличение на брутния вътрешен продукт до около 127 млрд.

...
Ново увеличение на брутния вътрешен продукт до около 127 млрд.
Коментари Харесай

Работодателите очакват ново увеличение на БВП през 2020 г.

Ново нарастване на брутния вътрешен артикул до към 127 милиарда лв. се чака през актуалната година, показаха от Асоциацията на организациите на българските работодатели, цитирани от Българска телеграфна агенция.

„ Като обединяване на работодателските организации имаме с какво да се похвалим. Макар някои да приказват за наближаваща рецесия, ние, българската стопанска система, работим устойчиво и вървим нагоре. През 2020 година чакаме ново нарастване на Брутният вътрешен продукт, спред прогнозите на финансовото министерство - близо 127 милиарда лв., това е растеж, който идва от стопанската система “, уточни Кирил Домусчиев, ръководител на КРИБ, която пое ротационното председателство на АОБР тази година.

„ Очакваме тази година Брутният вътрешен продукт на България да е към 130 милиарда лева, работните дни в годината са 260, т.е. членовете ни ще създават по половин милиард лв. на ден БВП. Ние, с трите дни, които плащаме на служащите си, все едно плащаме милиард и половина непроизведен Брутният вътрешен продукт “, означи ръководителят на БСК Радосвет Радев. Българското трудово законодателство е необикновено остаряло и страната има потребност от напълно нов Кодекс на труда, добави той.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели обявиха, че през актуалната година ще се концентрират върху три съществени области - възстановяване на бизнес климата, ускорено решение на проблемите с човешките запаси, както и за цялостна промяна в енергетиката. Приоритетите им за 2020 година включват общо 31 ограничения. Сред тях е и анулация на краткотрайната мярка предприятието да изплаща първите три дни за краткотрайна неработоспособност и приемане на ограничения за ограничение на злоупотребите с болнични листове, ЛКК и ТЕЛК решения. Работодателите обаче не са единни по отношение на механизма за превъзмогване на казуса с болничните.

По мотив предлагането на Вътрешна македонска революционна организация на непушачите да се отпускат по два спомагателни дни отпуск годишно, ръководителят на АИКБ Васил Велев беше безапелационен: „ За еднакъв труд би трябвало да се заплаща равно заплащане. Работният ден е осем часа и никой не е предложил деветчасов работен ден. Извънредният труд по тази причина се назовава по този начин, тъй като не е на всички места и не е всеки ден “. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР