Ново проучване установи, че хората могат да бъдат възприемани като

...
Ново проучване установи, че хората могат да бъдат възприемани като
Коментари Харесай

Ново проучване разкри дали лицето ви ви кара да изглеждате богати или бедни

Ново изследване откри, че хората могат да бъдат възприемани като богати или небогати въз основа на лицето им. Изследователи от университета в Глазгоу изследваха какво кара някой да наподобява като човек от по-висока или по-ниска обществена класа - богат или безпаричен - въз основа на преценките, които хората вършат за външния им тип.

Екипът, който организира изследването с бели участници от западните култури, по-късно съумя да дефинира кои характерности са неумишлено свързани с това, че някой е в по-висока или по-ниска класа.

И по този начин, какво ви кара да изглеждате по-богати? Е, констатациите, които бяха оповестени в APA Journal of Experimental Psychology: General, споделят, че тези, които имат тесни лица с обърнати нагоре уста, близко ситуирани очи с повдигнати вежди и по-топъл загар, се смятат за по-богати.



Интересното е, че хората също свързват тези характерности с подготвеност, топлина и надеждност.

Обратно, тези, които се възприемат като принадлежащи към по-ниска обществена класа, имат по-широки, по-ниски и по-плоски лица дружно с обърнати надолу уста и по-хладен загар.

И, следвайки образеца, тези хора също се считат за по-малко способени и заслужаващи доверие.

Коментирайки констатацията, създателят на проучването доктор Тора Бьорнсдотир сподели: „ В нашето изследване, като разкриваме чертите на лицето, които стоят в основата на тези субективни преценки, ние предоставяме нови прозрения за това какво кара някой да наподобява богат или безпаричен и демонстрираме по какъв начин тези преценки се свързват с позитивните и негативните стандарти. “

„ Резултатите допускат, че стандартите на обществената класа изясняват връзката сред външния тип на лицето и преценките за обществената класа на индивидите. Това акцентира, че стандартите, които поддържаме, са последица за метода, по който възприемаме другите – те трансформират нашите усещания. Нашите усещания за другите хора могат да водят до избрани преимущества или дефекти за тях. “

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР