Ново проучване разкри: Пазенето на тайни влияе на психиката ни,

...
Ново проучване разкри: Пазенето на тайни влияе на психиката ни,
Коментари Харесай

Ново проучване разкри: Пазенето на тайни влияе на психиката ни, вижте как


Ново изследване разкри: Пазенето на секрети въздейства на душeвността ни, вижте по какъв начин. Независимо дали става въпрос за годеж, нова работа или даже облага от лотарията, постоянно желаеме да споделим положителните вести допустимо най-скоро.
Но съгласно ново изследване
запазването на секрети – най-малко за известно време – в действителност може е полезно за здравето, оповестява „ Мейлонлайн “.

Екип от Колумбийския университет е набрал повече от 2500 души, които да вземат участие в изследването, включващо серия от експерименти.
В единия от тях на участниците бил
показан лист с близо 40 постоянно срещани типа положителни вести, включващи неща
като икономисване на пари,
пазаруване на подарък за себе си или понижаване на дълг. Те показали кои положителни вести имат сега и кои са запазили в загадка.
Някои от тях били помолени да
размишляват върху положителните вести, които са държали в тайна, до момента в който други разсъждавали върху положителните вести, които не са били загадка.
След това участниците оценили
какъв брой зареждащо ги е предиздвикала новината да се почувстват и дали имат намерение да споделят новината с някой различен.

Екипът разкрил, че хората са имали приблизително по 14-15 положителни вести, само че са държали
в загадка пет или шест.
Участниците, които са размишлявали върху своите позитивни секрети, са съобщили, че се чувстват по-енергични от участниците, които са мислили за своите положителни вести,
които обаче не са били секрети.
Тези, които са съобщили, че имат намерение да споделят новините си с други хора, също са споделили, че се чувстват
по-енергични и бодри.
В различен опит участниците били помолени да изберат добра вест, която е най-вероятно да им се случи в близко бъдеще.

На едната група било казано да си показа, че пазят в загадка положителната си вест, до момента в който не я оповестят на колегата
си по-късно денем.
Останалите си показали, че сега не могат да се свържат с колегата си и по тази причина не могат да му я оповестят до по-късно денем.

Хората, които си показват, че „ желаят “ да задържат в загадка информацията, с цел да създадат разкритието изненадващо, били по-енергични, отколкото когато не могат да разкрият информацията
заради външни фактори.
Научният началник на проучването доктор Майкъл Слепиан изясни: „ Десетилетия наред проучвания на тайните демонстрират, че те са нездравословни за нашето благоденствие, само че това засяга единствено пазенето на секрети, които имат негативни последствия за живота ни “.
Дали по своята същина секретността
е нездравословна за нашето богатство или отрицателните последствия от нея се дължат на пазенето на отрицателни секрети? – задават си въпроса учените.
Въпреки че отрицателните тайни
са доста по-често срещани от положителните, някои от най-радостните събития в живота стартират като секрети, в това число секрети оферти за брак, бременности, изненадващи
дарове и вълнуващи вести.
Анализът на различен опит откри, че хората пазят положителни тайни най-много по персонални аргументи, а не тъй като се усещат принудени от външен напън да
запазят информацията в загадка.
И за разлика от отрицателните или смущаващите секрети, положителните тайни карат хората да се чувстват по-живи, когато решат да запазят информацията за себе си, написа dariknews.bg.
„ Хората постоянно пазят позитивни секрети
за лично наслаждение или с цел да създадат изненадата по-вълнуваща “, казва доктор Слепиан.

Вместо да се основават на външен напън, положителните тайни по-често се избират заради
персонални стремежи и вътрешни претекстове.
Когато усещаме, че дейностите ни са подбудени от личните ни стремежи, а не от външен напън, се усещаме подготвени да поемем всичко, което ни следва,
открили учените.
„ Понякога хората поставят огромни старания, с цел да провеждат разкриването на позитивна загадка, с цел да я създадат още по-вълнуваща, разяснява доктор Слепиан и добавя: Този тип изненада може да бъде извънредно приятна, само че изненадата е най-мимолетната от нашите страсти.
Ако разполагаме с в допълнение време – дни,
седмици или даже повече – с цел да си представим радостната изненада на лицето на различен човек, това ни разрешава да прекараме повече време с този трогателен предстоящ миг, дори и единствено в личното си схващане “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР