Ново проучване показва, че някои женски мечки избират да живеят

...
Ново проучване показва, че някои женски мечки избират да живеят
Коментари Харесай

Учени: Някои женски мечки предпочитат да живеят в близост до хора

Ново изследване демонстрира, че някои женски мечки избират да живеят по-близо до хората, с цел да предпазят себе си и новородените си дребни от мъжки мечки.

Изследователите преглеждат измененията в характерностите на местообитанията в бърлогите, употребявани от женските мечки за раждане на дребните.

Под управлението на специалисти по запазване на околната среда от Университета Нотингам Трент и европейски сътрудници те следят популации от кафяви мечки в планинската верига Кантабрия в Северна Испания в продължение на 20 години.

Откритията демонстрират, че по-доминиращите и опитни женски могат авансово да заемат най-хубавите места, с положителни хранителни запаси, на по-голяма надморска височина и наоколо до кръстосан терен.

Тези региони им разрешават да реализират по-висока физическа валидност и да лимитират придвижването на мечетата си и вероятността да се сблъскат с други мечки или хора.

Въпреки това с увеличението на броя на мечките някои женски се реалокират в региони, които не са толкоз положителни, по-ниско в долините и по-близо до източници на човешко безпокойствие, като пътеки и пътища, с по-малки дистанции сред прилежащите региони за размножаване на мечките.

Известно е, че мъжките мечки, които могат да убиват новородени дребни, с цел да накарат женските да станат още веднъж възприемчиви за чифтосване, заобикалят регионите, употребявани от хората.

Следователно приближаването до хората би помогнало на мечките майки да избегнат рискови срещи, които биха могли да завършат зле за тях или за тяхното поколение.

Въпреки това тези местообитания не са лишени от рискове и животните рискуват да се сблъскат с хора или даже да бъдат блъснати на пътя.

Д-р Антонио Узал, специалист по запазване на дивата природа в Училището по животновъдни, селски и екологични науки към Университета Нотингам Трент, съобщи: " Ограничената досегаемост на местообитанията може да насърчи срещите сред мечките по време на брачния сезон, а това от своя страна може да докара до по-голямо разпространяване на случаите на ликвидиране на бебета.

" Нашите констатации могат да подскажат, че някои мечки са употребявали региони, намиращи се по-близо до човешка активност и обитаеми места, и това би им разрешило да се отделят от възрастните мъжки мечки, за които е известно, че заобикалят такива региони.

" Изследването също по този начин поддържа една одобрена доктрина в екологията, съгласно която конкуренцията за територии води до това, че най-доминиращите човеци задържат по-рано по-качествените региони, до момента в който най-слабите са принудени да търсят неоптимални местообитания “, добави доктор Антонио Узал. /БГНЕС, The Independent

Лондон / Великобритания
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР