Ново проучване показва, че крайбрежните градове в Америка са изложени

...
Ново проучване показва, че крайбрежните градове в Америка са изложени
Коментари Харесай

Към 2050 година наводненията могат да оставят без жилища около половин милион жители на САЩ

Ново изследване демонстрира, че крайбрежните градове в Америка са изложени на риск от наводнения заради покачването на морското ниво и свличането на земни пластове. През идващите 30 години до 500 000 души и до 288 000 недвижими парцела могат да бъдат наранени от наводнения. Те ще обиден 32 града по атлантическото и тихоокеанското крайбрежие. Сегашните защитни уреди, като да вземем за пример дигите, няма да бъдат задоволителни за отбрана на градовете. Учените оферират да се спрат сондажите и изпомпването и да се презаредят водоносните пластове, с цел да се предотврати утежняването на обстановката.

Учените са употребявали радарни сателитни показания, с цел да картографират свличането на земните пластове по крайбрежието на Съединени американски щати. Те са комбинирали тези данни с прогнозите за повишаване на морското ниво и диаграмите на приливите и отливите. По този метод те съумяха да моделират евентуалния обсег на бъдещите наводнения в 32 града по продължение на Атлантическия и Тихия океан. Този път с доста по-голяма акуратност от прогнозите, които не регистрират свличането на земната повърхнина.

Според оценките ще бъдат наводнени от 804 до 1812 квадратни километра земя, което ще засегне до 518 000 души. Между 94 000 и 288 000 недвижими парцела с приблизителна стойност сред 32 и 109 милиарда $ ще бъдат изложени на риск от разрушение.

Проучването откри, че 24 от 32 крайбрежни града сега се свличат с над 2 милиметра годишно. В половината от тези градове сушата потъва повече, в сравнение с се повишава равнището на международния океан. Тези числа може да наподобяват дребни, само че когато се комбинират с покачването на морското ниво, те се трансформират в забележителна смяна. В прогнозата не са взети поради наводненията, дължащи се на подпочвените води, когато потъващата земя се доближава до равнището на подземните води.

Според изследването 32 града разполагат със 131 структури за надзор на наводненията, като да вземем за пример насипи. Като 50% от тях обаче се намират на калифорнийското крайбрежие. Само три от единадесетте изследвани града по атлантическото крайбрежие имат насипи или стени за надзор на наводненията. Това няма да е задоволително. Дори и при съществуването на сегашните защитни уреди, до 2050 година още 1 389 кв. км земя по крайбрежието на Съединени американски щати може да бъде изложена на риск от повишение на морското ниво.

Проучването взема поради и расовите и социално-икономическите демографски характерности, свързани с евентуално засегнатите региони. В някои градове, изключително по крайбрежието на Мексиканския залив, нарасналата заплаха несъразмерно визира расовите малцинства.

Свличането на земната повърхнина може да бъде както естествено, по този начин и антропогенно. Това значи, че могат да бъдат подхванати стъпки за попречване на задълбочаването на казуса. Така да вземем за пример изпомпването на вода, петрол и газ от земята води до срутване на земни маси. Ако се спрат сондажите и изпомпването, слягането ще се забави. Възможно е част от вредите да бъдат обезщетени посредством презареждане на водоносните пластове.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР