Ново проучване на Харвард за общественото здраве показа, че възпалението

...
Ново проучване на Харвард за общественото здраве показа, че възпалението
Коментари Харесай

Професор от Харвард посочи храните, които предизвикват рак на дебелото черво

Ново изследване на Харвард за публичното здраве сподели, че възпалението на червата, породено от избрани храни, може да бъде главен рисков фактор за развиване на колоректален рак.

Автор на проучването е Едуард Джованучи, професор в Харвардското училище за публично здраве, и сътрудниците му подозира, че една диета, която включва огромно количество алено месо, бял самун и сладки питиета може доста да усили риска от инфектиране, обвързвано с по-голяма възможност развиването на рак.

„ Ние приехме, че нормалната здравословна диета освен съживява тялото ни, само че също по този начин доста понижава риска от развиване на колоректален рак “, сподели Джованючи. За да ревизират тази догадка, учените събират данни от повече от 121,000 души, като се употребяват резултатите от две огромни американски изследвания, по време на които се наблюдават евентуалното въздействие от разнообразни фактори на здравето на хората в продължение на 25 години.

Участниците попълнят въпросници на всеки четири години. Тези открития помагат на учените да намерят връзката сред храненето и колоректалния рак. По време на следенето са докладвани 2699 случая на колоректален рак. Учените са сравнявали продуктите, които болните участниците в изследването са предпочели, с храната на хората, които не са развили рак на дебелото черво или ректума.

Установено е, че участниците в проучването, които употребяват най-вече „ онкогенни “ артикули е 37% по-вероятно да развият рак на дебелото черво и 70% по-вероятно – рак на ректума, спрямо тези, които се придържат към здравословна диета. Учените заключиха, че най-опасните артикули включват: пържено месо, алено месо, черен дроб, премиум брашно („ екстра “) и сладки питиета. В допълнение, откривателите също причисляват алкохола към „ рисковите “ артикули.

По – здравословни храни, потреблението на които свеждат вероятността от насърчаване на рак на дебелото черво до най-малко са зелените листни зеленчуци, жълтите зеленчуци, пълнозърнестите храни, кафето и плодовите сокове без добавена захар. Използването на кафе, което само по себе си е напитка, която понижава възпалението, може да се трансформира във нездравословно като се добави огромно количество захар към тази напитка, добавят учените./ zdrave.to

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР