Ново покачване на заразените с коронавирус през есента и зимата

...
Ново покачване на заразените с коронавирус през есента и зимата
Коментари Харесай

Заместничката на проф. Кантарджиев внесе важно уточение за вируса у нас

 Ново повишаване на инфектираните с ковид през есента и зимата е неизбежно. На това мнение е проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания. По думите ѝ е значимо  да променим държанието си - да съблюдаваме обикновените противоепидемични ограничения, да ограничим контактите си, да заобикаляме контакти, изключително на закрито, с огромни групи хора.

" Не считам, че коронавирусът се е ожесточил през топлото време. Напротив, топлото време въпреки всичко би трябвало да е понижило разпространяването му, само че от другата страна на везните са нашето държание, разхлабените ограничения, свободното контактуване и всички отпаднали рестрикции ", съобщи тя пред БНР.

Броят на инфектираните се усили неведнъж през последните седмици и това е световен проблем. Пандемията продължава да се форсира масирано и факторите за това са доста, добавя проф. Христова.

" На Балканите ситуацията е тежко, в случай че при нас са над 11 000 случая, в Румъния са четири пъти повече, в Сърбия може би два пъти. Много случаи има в Косово, Черна гора, Албания, това е международна наклонност ", сигнализира тя. Според проф. Христова няма по какъв начин да се надписва броят на инфектираните, само че е допустимо те да са доста повече поради безсимптомните случаи.

" Броят на случаите, които се афишират, това са новозаразени – това не е брой позитивни проби от общият изработен брой проби. На един пациент може да се създадат няколко теста. Може един пациент авансово да се знае, че е позитивен и да си прави втори тест ", посочи заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР