Ново поевтиняване на някои хранителни стоки за последната една седмица

...
Ново поевтиняване на някои хранителни стоки за последната една седмица
Коментари Харесай

Масово турски домати се продават за български

Ново поевтиняване на някои хранителни артикули за последната една седмица записва Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. На прага на летния сезон, когато по пазарите и тържищата у нас се чака напор на българска продукция, накъде ще тръгнат цените?

Първите розови домати, които излизат от оранжерията на Иван Кабуров от пазарджишкото село Мало Конаре са с 20% по-скъпи тази година.

„ В момента цената е 2.40-2.80 лева според от качеството. Тази година е малко по-скъпо тъй като имаме много огромни разноски за отопление. Енергоизточниците и електричеството беше увеличено и това ни принуди да изнесем и да засадим новата годишна продукция към един месец по-късно ”, описа производителят на зеленчуци пред Нова телевизия.
Прогнозата му е, че сегашната цена на българския домат няма да се задържи дълго, а до 15 дни чака да се срине на половина.

„ Има ужасно доста импорт. В момента България е зарината с вносни домати, с необоснован генезис, третирани с турски препарати, нерегистрирани за Европейски Съюз. Лошото е, че доста от търговците, които са мними, спекулират и преопаковат вносната продукция и я продават за българска ”, изясни Иван Кабуров.

Най-голямата зеленчукова борса в България чака да бъде залята с българска оранжерийна продукция до дни. От в този момент се знае, че доматите ще се търгуват на миналогодишните цени сред 2.00 и 2.50 лева за кг.
„ Всичко зависи от времето – дали ще има градушки и наводнения ”, посочи производителят Димитринка Петрова.

На прага на летния сезон на пазара към този момент се появиха и първите български сезонни плодове, само че на по-високи цени от предходната година. Най-драстично е повишаването при черешите.

„ Цените на този плод са с към 50% по-високи спрямо предходната година ”, разяснява Илия Гатев, изп.-директор на тържището в Първенец.

На пазара се следи и чудноват феномен- цената на пресните картофи е спаднала със 70 % и към този момент са по-евтини от старите картофи, чиято цена стигна рекордните 2 лева.  за кг.

А земеделските стопани като Иван, който създава тонове домати, имат съответни упования от новото държавно управление. Едното от тях е прекъсване на спекулата и надзор по границите.

„ Новото държавно управление да намерения за основаване на съдружие на зеленчукопроизводителите. Ние желаеме сигурност на пазара ”, посочи мъжът.

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР