Ново напрежение породи в управляващото мнозинство извънредната точка в днешното

...
Ново напрежение породи в управляващото мнозинство извънредната точка в днешното
Коментари Харесай

ПП-ДБ отказаха гласуване за двата реактора на Уестингхаус в Козлодуй

Ново напрежение породи в ръководещото болшинство изключителната точка в днешното парламентарно съвещание за построяването на 7-и и 8-и блок на АЕЦ " Козлодуй ", съобщи Българска национална телевизия. Точката не влезе в дневния ред, тъй като от ПП-ДБ гласоподаваха срещу, а това провокира ново напрежение сред некоалиционните сътрудници.

Още при започване на днешното пленарно съвещание ръководителят на енергийната комисия Делян Добрев предложи изключителна точка.

" Вчера имаше взаимно съвещание на комисиите по енергетика и по околна среда, на което ние разгледахме два плана на решение, свързани с построяването на нова мощ в АЕЦ " Козлодуй ". Предлагам ви, господин ръководител, да ги припознаете тези две решения и да ги създадем първа точка от днешната стратегия. " - уточни Добрев.

От гласувалите 214 народни представители, 102-ма бяха " за ", " срещу " - 61, " въздържал се " 51. Отказът на ПП-ДБ да поддържат предлагането разгневи водача на ГЕРБ Бойко Борисов и ръководителя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

" Сега съм отчаян от сътрудниците то ПП-ДБ, тъй като провалят градежа на нуклеарната централа. Гласуваха " срещу ", което не е добър знак. " – означи Борисов.

" В залата се случи нещо нечувано и за изявените евроатлантици ПП-ДБ, които провалят сега плана на " Уестингхаус " за нуклеарна централа поради Свилен Спасов - сътрудник на Държавна сигурност, персонално посочен от тях в борда на това сдружение. Направете си изследване какво се случва. Това е скандално. " - сподели Пеевски.

ОТ ПП-ДБ обявиха, че не лобират за никого, а с предлагането си целят конкуренция и реализиране на по-ниска цена:

" Трябва да разбираем каква е процедурата. Това, което беше препоръчано от ГЕРБ и Движение за права и свободи бе да се избере една съответна компания, с която да се стартират диалози, тъй като сега става въпрос за разглеждане на план на решение, коя компания да почне диалози за образуването на консорциум. Не става въпрос за избор. Този избор, откакто те влязат в тези договаряния още веднъж ще се разисква в Народно събрание. Но сега виждаме, че едното решение е за една единствена компания, която да води диалози с Уестинхаус, а ние предложихме най-малко да са 2. Това основава действителна конкуренция сред двете компании. Очакваме по този метод ще се реализира по-добра цена за бъдещата нова мощ в АЕЦ " Козлодуй ". “

До състезанието за строител бяха позволени 5 компании – 2 китайски, 2 американски и една корейска. На финала остана единствено „ Хюндай “, преди през вчерашния ден да бъде импортирано предлагането на ПП-ДБ за нов претендент. Според плановете близо 14 милиарда $ ще коства построяването на двата нови блока в АЕЦ " Козлодуй ", а цената на тока би трябвало да бъде под 127 лв. за мегаватчас.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР