Ново министерство, което да поеме изцяло изграждането на електронно правителство,

...
Ново министерство, което да поеме изцяло изграждането на електронно правителство,
Коментари Харесай

Е-правителството: Ново министерство и ударна цифровизация на държвата

Ново министерство, което да поеме напълно построяването на електронно държавно управление, цифровизация и промяна на персоналните карти с такива с чип и вграден електронен автограф, цялостна ударна цифровизация на страната, която за година да навакса несвършеното в последните две десетилетия, както и проджект мениджъри, които да наблюдават за всичко това.

Така в резюме звучи програмата, към която се съгласиха договарящите за държавно управление " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Въпреки че срещата продължи пет часа, надалеч над плануваните три, несъгласията бяха малко и по-скоро към формулировките, в сравнение с всъщност.

Добрата вест е, че това е най-амбициозният проект за цифровизация на административните услуги до този миг. Голямата въпросителна е дали осъществяването на записаното в програмата е реалистично , изключително поради, че до момента в който става самата цифровизация явно ще се случват и административни промени, премествания на звена и други
" Ако се работи, може да стане "
Сроковете бяха единственият спор всъщност по време на договарянията. Любомир Благоев от Българска социалистическа партия да вземем за пример влезе в спречкване с " Продължаваме промяната " във връзка с това дали най-използваните удостоверения за административни услуги могат да бъдат цифровизирани в границите на шест месеца. Асен Василев му отговори с думи, които важат и за всичко останало, записано в проекта: " Ако се работи, може да стане. "
Реклама
Ако до момента България е била меко казано неамбициозна и даже пасивна във връзка с електронното държавно управление, в този момент новото държавно управление ще е тъкмо противоположното: свръхамбициозно. Дотолкова, че периодите на някои обособени задания наподобяват много оптимистични, а взети дружно - по-скоро нереалистични, в сравнение с постижими. И въпреки всичко би било цинично да има недоволства от амбициозни проекти, изключително в сфера, в която главната движеща мощ бе коронавирусът в последните две години, а не съсредоточени старания в последните 20.

Като мотив и в двете направления може да се сметне, че до момента проблемите при дигитализацията не бяха толкоз в крайните реализатори, като Държавна организация " Електронно ръководство ", колкото в политическата класа на по-високо равнище, която използваше администрацията и като електорално оръжие. Държавната " Информационно обслужване ", която бе направена монополист в построяването на системи за министерствата по време на третото държавно управление на ГЕРБ, наподобява ще резервира тази си роля. Предвид основаването на ново министерство обаче може да се допусна, че тя ще смени принципала си. Под шапката на новото министерство сигурно ще бъде и ДАЕУ.
Божанов, Каримански, Пенчев и аудитория
" Стотици хиляди спестени човекочасове на жители и бизнеса, възстановяване на бизнес средата, понижаване или елиминиране на корупционния риск, ефикасна работа на държавните органи при осъществяване на политики и не на последно място - оптимизация на разноските в администрацията. " Така в резюме Божидар Божанов, определен за депутат от " Демократична България ", очерта за какво е нужно електронно ръководство при започване на съдружните договаряния по тази тематика.

Божанов зае и позицията на водещ на полемиката в нейното начало. Макар и представител на най-малката групировка в възможната бъдеща коалиция, той е най-шумният глас във връзка с електронното ръководство в последните години. Именно от Демократична България пристигнаха най-вече оферти за ограничения, като другите партии в някои случаи предлагаха по-скоро цели, за които по този начин или другояче има някогашен консенсус, в сравнение с ограничения. Божанов бе подпомаган интензивно от Иван Станев, също член на " Демократична България ", който уточни, че е нужно да се понижат разноските за поддръжка на IT системи, лицензи и хардуер. В момента те са високи, тъй като планирането е оставено на обособените ведомства.
Най-активният представител по време на договарянията бе Божидар Божанов от " Демократична България ", който се занимава с електронно ръководство от години Фотограф: Велко Ангелов Реклама
Друг изключително деен представител по време на договарянията бе Любомир Каримански от " ИТН ", от който пристигна подкрепената в договарянията концепция за основаване на настрана министерство. Каримански добави още, че " министър-председателят би трябвало персонално да се ангажира с електронното ръководство ". Той предложи и единна система за кредитна информация, която да се употребява от бизнеса. Има Такъв Народ поствя акцент и върху потребността от повече вложения (и против по-добри резултати) в киберсигурността на страната - аспект, в който България има съществени пробойни, както и проличава от редица случаи през последните пет години.

Третият най-често чуван глас по време на дискусият бе този на Георги Пенчев от " Продължаваме промяната ". Той даде концепцията да бъде въведена електронна идентификация за жителите в границите на шест месеца, а дружно с това и персонален електронен профил, посредством който самите жители да могат да наблюдават коя институция има техните данни. Услугите в администрацията да станат споделени, счетоводството да се цифровизира дефинитивно, понижаване на таксите за услуги и други също бяха измежду предложенията на границата сред цели и ограничения.
Кой взе участие в преговоритеПП: - Асен Василев - Калина Константинова - Георги ПенчевБСП:- Димитър Данчев - Любомир Благоев - Пламен Вачков - Иван ПетковИТН:- Любомир Каримански - Йордан Генчев - Александър НиколовДБ:- Божидар Божанов - Иван Лалев - Иван Станев - Христо Алмаджиев По-бързо, по-бързо, по-бързо
Съгласие бе реализирано и във връзка с ускореното създаване на централизирани системи и регистри до края на 2022 година, надграждане на държавния облак (който е към ДАЕУ) и концентрация на системата за публични поръчки. Един от дребното трагични моменти бе във връзка с отпадането на мокрия щемпел, откакто Любомир Благоев от Българска социалистическа партия съобщи, че без него не може, тъй като " удостоверява кой какво би трябвало да подписва ". След като бе репликиран от на процедура всички в залата " за какво на всички места другаде може, а в България не може ", Асен Василев постави завършек на разногласието, като сподели, че е " извънредно време да излезем от времето на Наполеон ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Енергетика 3 Политика 1 Медийна сергия 2 Ритейл 3 Политика 1 Свят 2 Коментари и разбори 3 Градове Реклама
В последна сметка и това предложение бе признато, а Благоев влезе в още няколко разногласието до края на срещата. Повечето от тях бяха по-скоро семантични, само че забавиха доста срещата. Единствената по-сериозна тематика в края бе за електронното гласоподаване, където бе решено до края на 2023 година да има построена инфраструктура. Така съгласно проекта първите избори с отдалечено гласоподаване в България могат да бъдат тези за Европейски парламент през 2024 година или даже локалните през 2023 година - само че тук още веднъж би трябвало да се вземе поради оптимистичния звук на срещата и признатите периоди.

В ролята на ефикасен модератор влезе Калина Константинова от Политическа партия, която прекъсваше дребните разногласия, които бяха главно пререкания на Любомир Благоев с други членове, като по този начин редуцира доста финалната фаза на срещата, която завърши в 21 ч. - тъкмо пет часа след началото си.
Какво предложиха обособените партииДБ: - Електронна идентификация и създаване на национална скица за нея - Отпадане на най-често употребяваните удостоверения - Изграждане на основни централизирани системи и регистри - системи за гражданска регистрация, адресен указател, национално здравно-информационна система и други, единна система за подаване на финансови доклади - " Прозрачен и регистриран систематичен интегратор с ясни отговорности. " (В момента ролята на интегратор играе " Информационно обслужване ", като това наподобява няма да се промени - бел. авт.) - Централизирано закупуване на софтуерни лицензи и хардуер посредством систематичния интегратор, надлежно и понижаване на разноските за тях - Икономии от мащаба посредством държавния облак и осъвременяването му - Електронизиране на регистри посредством централизирана система за ръководството им - Създаване на звена за ръководство на планове и аналитични звена - Създаване на длъжности секретар по ИТ и секретар по осведомителна сигурност - Интегриране на всички системи към държавния облак - Изграждане на библиотеки със програмен продукт, който всички да могат да употребяват - Приемане на общи правила и стандарти за работа в държавния облак - Изграждане на 2 центъра за данни и 2 центъра за отбрана от повреди и бедствия на централната администрация и локалната такаваИТН:- Създаване на министерство на дигитализацията, в което да влиза и ДАЕУ - Въвеждане на омекотен режим за жителите за услуги, които не изискват персонално наличие - Въвеждане на отдалечено гласоподаване - Интегриране на изкуствен интелект в държавните системи за понижаване на разноските и грешките в процеса на работаБСП:- Преместване на киберсигурността напълно към Министерство на вътрешните работи - Опростяване на организационната конструкция на администрацията - Създаване на още шест регистъра: аграрен указател, система за пазарите и селскостопанската продукция, обединен данъчен указател, електронна здравна карта и досие, единна електронна просветителна система и национална система по заетосттаПП:- Трансформиране на услугите посредством еднократно събиране на информация от всички администрации - Намаляване на броя на лицензионните разрешителни за ограничение на корупцията - Преглеждане на всички такси за услугите, тъй че те да са разходно насочени - Централизиран асортимент на личен състав със стандартизирани проби - Изнасяне на регистрите - " 85% от регистрите са несъвместими, 5% са напълно хартиени. 85% не са свързани със системата, с която си споделят между тях " - Да се увеличи събирането на данни посредством датчици, на общинско и национално равнище - Личен електронен профил за жителите и опция да виждат по кое време, къде, коя институция е имала достъп до персоналните им данни - Обновяване и внедряване на системи за следене на публичните поръчки Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР