Ново изследване показва, че COVID ограниченията, електронното обучение, забавленията на

...
Ново изследване показва, че COVID ограниченията, електронното обучение, забавленията на
Коментари Харесай

Изследване: COVID пандемията е повишила случаите на късогледство при децата

Ново проучване демонстрира, че Коронавирус рестриктивните мерки, електронното образование, заниманията на закрито като гледане на повече телевизия и играенето на видеоигри водят до фрапантно повишение на случаите на късогледство при децата.
Проучването, представено от "Гардиън, " съпоставя резултати от очни прегледи на 120 000 деца сред 6 и 8-годишна възраст. Те са разграничени на две групи, като едните са изследвани през 2015 година, а другите сред края на 2019 година и 2020 година
Учените откриват приблизителна годишна периодичност на късогледство от съвсем 30% в групата от Коронавирус ерата, спрямо малко под 12% в групата преди пандемията, което допуска 2.5 пъти нарастване на късогледството.
В клас или отдалечено: За какви правила през образователната година упорстват родителите
„ Пандемията от COVID-19 се трансформира в доста положително опрощение за ужасно доста неща. Тя наложи образование онлайн, което несъмнено би трябвало да се прави, тъй като децата би трябвало да се образоват, само че през останалото време не е наложително те да бъдат пред екрани и това да продължава с часове “, съобщи доктор Росица Лолова.
Учените са единомислещи, че всички екрани би трябвало да се изключват един час преди лягане. Това е потребно за по-добър сън и за здравето на очите на децата.
„ Бих ги посъветвала да се огледат какъв брой пъстър свят имат към себе си, какъв брой други неща да вършат “, добави психологът Елена Мечева.
Лекари поучават дистанцията сред устройството и очите да е минимум 35 см.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР